7°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

BRNABIĆ O OBJEKTIVNOSTI: Stavovi Fon Kramon nisu stavovi EU

Premijerka je poručila je da će se Srbija boriti za svoje interese, a to je, između ostalog, i regionalna stabilnost

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon svojim izjavama i zahtevima narušava pregovarački proces Beograda i Prištine, ali da njeni stavovi nisu stavovi Evropske komisije i Evropske unije.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

KORONA PRESEK: Brojke u porastu! Još 15 osoba preminulo

PRELEPA PRIČA: Nemac bio ateista, sve dok nije došao u Srbiju, a onda se desilo ČUDO

Nadal OTKAZAO nastup na turniru u Roterdamu!

Brnabić je tako odgovorila u Skupštini Srbije, u delu sednice predviđene za pitanja poslanika članovima Vlade, o tome da je Fon Kramon pozvala Savet EU da se da zeleno svetlo za viznu liberalizuju građana Kosova i uputila apel i zemljama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević konstatovao je da se stvara atmosfera pritiska na Srbiju i na evropske institucije i clanice EU koje nisu priznale Kosovo i upitao premijerku da li će naša diplomatija krenuti u ofanzivni nastup da se objasni da su takvi potezi, izjave i odluke nisu samo odstupanje od proklamovane statusne neutralnosti EU u pregovaračkom procesu nego da direktno narušavaju pregovore, kao i mir i stabilnost u regionu.

Brnabić je kazala da kao što u parlamentu Srbije svaki poslanik može da proklamuje stavove koji nisu stavovi vlade, tako i u EP evropski poslanici mogu da zastupaju stavove iza kojih ne stoji EK.

- Objektivnost Fon Kramon nije neupitna, ona je stopostotno neobjektivna, daleko je odmakla od bilo kakvog diplomatskog protokola i ponašanja i otvoreno je neprijateljski raspoložena prema Srbiji. Meni je drago što je otvorena, jer da je drugačije možda bi neko mogao da dovede u pitanje njenu objektivnost, ali za Fon Kramon je to neupitno - rekla je premijerka.

Naglasila je da stavovi Fon Kramon, na koje ona ima pravo, nisu stavovi EU i ne mogu biti stavovi EK koja, kako je objasnila, mora da poštuje stavove država članica EU, među kojima je pet zemalja koje ne priznaju jednosglasno proglašenu nezavisnost Kosova.

PROČITAJTE JOŠ

JOŠ POLA MILIONA: Si Điping šalje nove doze vakcina koje stižu za rođendan predsednika Vučića

NAUČNICA GLIGIĆ OTKRIVA: Delovanje vakcine i očekivanje NOVOG TALASA KORONE

SVE O TREĆOJ LINIJI METROA: Povezivaće Novi Beograd i Banjicu, a ovako će izgledati TRASA

BOLNE REČI NAJBLIŽIH I JAUCI PARALI SU NEBO: Sahranjen tragično nastradali Jovan (18)

Brnabić je kazala da Beograd takođe podržava viznu liberalizaciju građana sa KiM, jer je to u interesu njenih građana.

- Možda će Fon Kramon odustati od vizne liberalizacije kad to čuje, jer ona ne deli nikakve stavove sa Srbijom, ni kada su pošteni, u skladu sa međunarodnim pravom, normama i istinom - rekla je Brnabić.

Ona smatra da do vizne liberalizacije neće brzo doći jer, kako je rekla, većina članica EU zna da bi se u tom slučaju građani sa KiM, pre svega albanske nacionalnosti, napustili KiM i preselili se u te zemlje.

Brnabić je kazala da se time što Fon Kramon radi narušava pregovarački proces o KiM i pokazuje koliko kao izvestilac poštuje, odnsono ne poštuje, pregovarački proces i EK.

- Mislim da je baš briga za pregovarački proces i žao mi je zbog toga, jer to najviše šteti građanima KiM, jer oni bez dogovora sa Beogradom nemaju nikakvu perspektivu, najmanje evropsku - istakla je premijerka.

Poručila je da će se Srbija boriti za svoje interese, a to je, između ostalog, i regionalna stabilnost.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti