4°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Telegraf

SUBOTICA MENJA STATUT: Očekuje se da bunjevački postane službeni jezik

Predlog na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada, konačna odluka na odbornicima

NAJVAŽNIJE

BRNABIĆ NAJAVILA: Plate iznad 600 evra do kraja godine!

SMRT U MLADENOVCU: Autom naleteo na mešalicu za cement i poginuo

TANASKOVIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI ZA SRBIJU: Novi poraz lažne države, Albanci u OČAJU!

Gradsko veće u Subotici, na predlog gradonačelnika, donelo je odluku o promeni Statuta grada, a razlog je mogućnost da bunjevački jezik postane službeni jezik.

Na inicijativu Nacionalnog saveta Bunjevaca, da se u službeni jezik, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, uvrsti i bunjevački, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić odlučio je da se predlog nađe na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada i da konačnu odluku o tome donesu odbornici. Ukoliko predlog bude usvojen Statut grada će biti promenjen u delu službene upotrebe jezika i pisma.

U Odluci o promeni Statuta se navodi da se istim povodom obrazuje Komisija za izradu nacrta akta i da je zadatak članova te komisije da akt o promeni Statuta dostavi Gradskom veću radi upućivanja Skupštini.

PROČITAJTE JOŠ

SOTONA LIČNO: Bolesnik iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banjaluke

BRNABIĆ POSLALA APEL: Dešava se ono što se dešavalo i u Izraelu

Nadal otkazao turnir: Od cifre koje traži za učešće ZAVRTEĆEVAM SE U GLAVI!

Podsetimo, Nacionalni savet Bunjevaca je pre tri dana u Subotici obeležio i 18 godina od osnivanja prvog NSB. Prema rečima predsednice NSB dr Suzane Kujundžić Ostojić počelo se od nule.

- Tokom godina rada naučili smo kako se moramo uzdati u sebe i znati šta nam je potrebno kako bismo se izgradili kao nacionalna manjina. Prošlu godinu ćemo pamtiti po tome što je izašao prvi udžbenik na bunjevačkom jeziku, u srednje škole su upisani prvi đaci na bunjevački, započeto je pisanje istorije bačkih Bunjevaca i rad na gramatici i pravopisu – poručila je dr Kujundžić Ostojić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar