4°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

PREGOVARAČI JOŠ NEPOZNATI: Počinje međustranački dijalog

Međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, počeće danas video konferencijom predsednika skupštine Ivice Dačića s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i još četvoro predstavnika EP.

NAJVAŽNIJE

EKSLUZIVNE FOTOGRAFIJE! Ovako je bilo patrijarhu Porfiriju i Dodiku u Jasenovcu!

PATRIJARH PORFIRIJE U MANASTIRU JASENOVAC: "Zlo je ovde pokazalo lice, dolazim da se preispitam pred bezbrojnim mučenicima" (FOTO)

SRBIJA na 6.mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika

KORONA PO GRADOVIMA: Ovo si nova žarišta pored Beograda!

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Korona ne jenjava, preminulo 14 osoba!

Nakon toga, kako je najavljeno, sredinom marta trebalo bi da uslede i razgovori s političkim strankama, ali ko će stranke predstavljati u tom dijalogu još nije poznato.

Pored Dačića i Makalistera, na prvom video sastanku, koji iz Evropskog parlamenta ocenjuju kao zvaničan početak dijlaloga, trebalo bi da učestvuju i evroparlamentarci Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji su učestvovali i u prvoj fazi dijaloga, kao i šef Misije EU Sem Fabrici i šefica Misije Srbije u EU Ana Hrustanović.

Dačić je najavio da bi na sastanku trebalo da se razgovara o formatu i temama dijaloga posle čega će, kako je rekao, pozivati stranke da se izjasne da li žele da učestvuju i da dostave imena svojih predstavnika.

Ko će predstavljati opoziciju u dijalogu trebalo bi da bude poznato narednih dana, kažu za Tanjug u opozicionim političkim strankama.

Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju još uvek usaglašavaju platformu sa predlozima za poboljšanje izbornih uslova sa Narodnom strankom i Dverima, dok recimo Nova stranka očekuje novi krug razgovora unutar opozicije.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić kaže da za njih sastav pregovarača nije suštinsko pitanje, već tehničko i ističe da će predstavnike odrediti u dogovoru sa partnerima.

"Format koji će predložiti vlast, odnosno ljude koje će delegirati najviše govori o njihovom pristupu dijalogu, tačnije da li će taj dijalog biti farsa ili će se neke stvari suštinski menjati u Srbiji", ocenila je Rakić.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan napominje da će lista pregovarača iz opozicije zavisiti od formata o kome se, kako kaže, još ništa ne zna, a lično se nada da će svemu tome prethoditi dijalog u opoziciji u kome će se odrediti zajednički predstavnici.Za sada nije poznato ni ko će predstavljati vlast, a u javnosti se spekuliše da bi iz SNS u dijalogu mogli da učestvuju Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Biljana Pantić Pilja, Sandra Božić i Vladimir Ðukanović, a Ðukanović za Tanjug kaže da o tome ništa ne zna.

Socijalisti ostavljaju mogućnost da u dijalogu ne učestvuju, ali ukoliko budu doneli pozitivnu odluku, predstavljaće ih šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević i Žarko Obradović.

Učešće socijalista će, kako je Milićević rekao za Tanjug, zavisiti od odnosa evroparlamentaraca prema strankama koje su do sada izrazile iskrenu želju da na odgovoran način pristupe dijalogu. "Ako je sadržaj izveštaja (Vladimira Bilčika) ono što smo čuli putem medija, onda postoje brojna otvorena pitanja i mi ćemo na stranačkim organima videti kako se ophoditi prema svemu tome. Ukoliko budemo učestvovali u dijalogu, napravićemo svoju platformu", rekao je Milićević.

Jedna od nepoznanica za sada jeste i da Ii će se ceo tok dijaloga odvijati onlajn. Vlast insistira da te ne bude tako.

"Mi insistiramo na tome da to bude direktan dijalog. Ako mi možemo svakoga dana da zasedamo i da se susrećemo sa 400-500 ljudi tokom dana, zašto ne bi mogli i evropski parlamentarci?", upitao je Milićević i podsetio da se Srbiji prošlog leta zameralo to što skupština nije zasedala zbog pandemije korona virusa.

Razgovore u prisustvu stranaca ne žele da vode predstavnici Pokreta socijalista i o tome su već obavestili javnost, pa se tako može očekivati da će se njihovi predstavnici pridružiti "drugom koloseku" na kojem će se naći i Srpska radikalna stranka, kao i Demokratska stranka Srbije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar