10°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Tanjug

LAJČAK OTKRIO PLANOVE EU: Mi smo tu da pomažemo, ne radi se po principu ultimatuma

Golden Rose ad

Lajčak izjavio da Beograd i Priština moraju sami da se dogovore "šta je normalizacija i šta je normalno"

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o medusobnim odnosima.

Lačak u razgovoru naglašava i da bi tokom postete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

- Nije tajna da EU očekujem nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posete - kaže Lajčak.

"EU ne radi po principu ultimatuma"

Povodom medijskih najava da u Beograda dolazi sa tzv "non pejperom" koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlasti, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale "spekulacije i velika očekivanja".

- EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budćnosti za ceo region - kaže Lajčak.

Na pitanje o očekivanjima kada je reč o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti u Prištini koji će predstavljati pobednik izbora Aljbin Kurti, specijalni predstavnik EU ocenjuje da Kurti dobro zna šta se od njega ocekuje” i da ne treba dramtizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

- On je izabran da reši neka unutrašnja pitanja Kosva kao što su korupcija, pravosuđa i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to - smatra Lajčak.

TOP VESTI 

VESIĆ NA HAPPY TV: Bio sam u pravu, nove restrikcije neće dati rezultate

SRBIJA PRVA U REGIONU, DRUGA U EVROPI! Pogledajte koji smo u svetu po broju vakcinacija

NOVAČE, KRALJU! Đoković je ponovo ušao u istoriju, a sledeće nedelje definitivno RUŠI ŠVAJCARCA!

VUČIĆ O PRIVOĐENJU KOKEZE: Ključno pitanje - Da li je učestvovao u planiranju moje likvidacije? Ne mogu da verujem da neće na poligraf!

BUDITE SPREMNI ZA VIKEND: Evo kakvo nas vreme očekuje ove nedelje

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad