20°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

PREMIJERKA BRNABIĆ: Vlada posvećena bezbednosti i zaštiti novinara

Vlada ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara

NAJVAŽNIJE

BOLJI SMO OD ONIH KOJI NAM SUDE: Ministar Vulin oštro odgovorio evroparlamentarcima!

POVEĆANJE PREMINULIH JE OČEKIVANO: Kon izneo ŠOK podatke

OKRENUO LIST: Bajden odlučio da pozove Putina, ali i još jednog moćnog lidera

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su danas redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a Brnabić je istakla da Vlada ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara, jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima koje je ova Radna grupa sprovela, a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Brnabić i Gojković, kao i učesnici sastanka, uputili su još jednom poziv Asocijaciji medija, Acocijaciji onlajn medija, NUNS-u, NDNV-u i Lokal presu, da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara, jer je to, kako se navodi, u zajedničkom interesu svih.
Brnabić je istakla da je Radna grupa, u veoma kratkom roku, napravila određene pomake.
Izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, imajući u vidu posao koji rade i čest rad na terenu.
Kao inicijativa ove Radne grupe počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.
U okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana, a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.
Predsednica Vlade istakla je takođe i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

PROČITAJTE JOŠ

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Sjenici

BLOKADA SUECKOG KANALA NAPRAVILA HAOS U EKONOMIJI: Ukoliko zaživi novi pomorski put dve moćne slile uzimaju svu dobit!

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.
Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).
Gojković je naglasila da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno, jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji. Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.
Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku - UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.
Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija - Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade K. Norveške i Fondacije "Konrad Adenauer".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar