2°C

Beograd

Photo: Printscreen

Izvor: Tanjug

ČOMIĆ: Istopolna zajednica nije brak i nema usvajanja dece

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da je Nacrtom zakona o istopolnim zajednicama ljudima koji žive zajedno ponuđeno da reše administrativne probleme, i istakla da se istopolna zajednica ne naziva brakom, jer to nije brak i nema usvajanja dece.

NAJVAŽNIJE VESTI

LEDI KRV U ŽILAMA: Korona kosi po svetu, ovo su najnovije crne brojke!

POŽAR U BEOGRADU! Gorela kuća u Paunovoj, jedna osoba povređena

DODIK NAJAVLJUJE NOVI PREDLOG: Predsednik RS bi trebalo automatski da bude član Predsedništva BiH

RONALDO NA MARAKANI! Posle Iraca, na redu je Portugal: Idemo, Srbijo! (20.45)

VEČERAS SPAVAMO SAT KRAĆE! Kazaljke se pomeraju sa dva na tri časa! Počinje letnje računanje vremena

Čomićeva je ocenila da je ovaj zakon potreban zbog kulture ljudskih prava, ukazujući na to da je grupi LGBT populacije uvek pripadalo oko 10 odsto stanovništva koji su tokom istorije bili proganjani.

Prema njenim rečima, Srbija je 1994. godine dekriminalizovala istopolne zajednice i kazela da ti ljudi imaju ljudska prava, 1998. godine usvojeno je da LGBT nije bolest.

"Sada je Srbija odlučila da popravi uslove njihovog života. Jer oni već žive zajedno. I radi se na tome da se naprave pravila kako mogu da nasleđuju jedan drugog, kako se rastaju", rekla je Gordana Čomić.

Ona je apelovala na pripadnike "Apela 212", koji se protive usvajanju zakona, da pošalju predloge kako bi to moglo da se uradi.

"Društveni dijalog o ovoj temi odvija se u Palati Srbija. Dijaloge ili mi organizujemo ili primamo zahteve određenih grupa. Dogovorimo se o agendi, svi govornici su pođednako važni", kaže Čomićeva i dodaje da je do sada bilo devet takvoh skupova.

SAZNAJTE I OVO:

BOLJE RAT, NEGO PAKT, BOLJE GROB, NEGO ROB! 27.mart je antifašistička deklaracija srpskog naroda (VIDEO)

Snažan ZEMLJOTRES pogodio Japan!

U Crnu Goru sutra stižu prve vakcine preko KOVAKSA

SAN FRANCISKO: Radnici pronašli dva beskućnika u pećini

Ministarka smatra da je dobra vest da i predstavnici crkava učestvuju u dijalogu, nakon što se Sinod Srpske pravoslavne crkve izjasnio da je predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv, ali da je saglasan da "postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona".

Dodala je da nema zakona koji će ljude učiniti srećnima, ali ne može zakon da ih čini nesrećnim i navela da u dijalogu učestvuje i Udruženje matičara koji su dali svoje predloge.

Čomićeva je rekla da zakon još uvek nije u fazi kada bi trebalo da se uključe poslanici i premijerka, jer oni nikada nisu pozivani da se uključe u dijalog o prednacrtu zakona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad