19°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Happy BSC

STIGLO 500. DOZA VAKCINA: Premijerka Brnabić dočekala avion (VIDEO)

Stiglo 500.000 doza vakcina Sinofarm

DOBRO JUTRO SRBIJO

NENAD ČANAK U "DOBRO JUTRO SRBIJO" O PORODICI MILOŠEVIĆ: Pola istine je uvek cela laž!

IVKOVIĆ O KORONI U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Jedva sam ostao ŽIV, ko ne veruje da postoji, totalna je BUDALA!

DR GVOZDENOVIĆ O MASOVNOJ VAKCINACIJI I ANTITELIMA: Da li će biti i treće doze cepiva?

Novi kontigent od pola miliona doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm protiv virusa korona stigao je danas u Srbiju.

Avion sa vakcinama sleteo je na Aerodromu "Nikola Tesla" nešto posle 10.30 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Pitanja novinara

- U Srbiji se radi istraživanje efikasnosti vakcina. Za sve moguće vakcine koje imamo kod nas. Naši pokazatelji su jako dobri, a što se tiče treće vakcine, ja bih ostavila to na Kriznom štabu, ako to bude preporuka proizvođača uzećemo u razmatranje davanje treće doze - odgovorila je premijerka Srbije na prvo pitanje.

- Ovo su stručne teme, ja mogu potpuno lajički da odgovorim, bolje da vas spojim sa stručnim službama - rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je briga o penzionerima najvažnija i pomoć vitaminima je ključ oporavka i sprečavanja zaražavanja koronom.

- U suštuni, dve stvari su bitne, razgovorali smo sa svim proizvođačima u Evropi, nije nas zanimalo odakle su. Nikada to nismo tretirali kao političko pitanje, već kao medicinsko. Mi smo prvi koji smo dobili Sinofarm vakcinu. Druga stvar je, imamo veoma dobar proces i organizaciju davanja vakcine - rekla je Brnabić.

Obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić

- Ukupno smo od Kine dobili 2.500.000 vakcina. Svih ostalih vakcina imamo nešto manje od milion, sa sutrašnjom isporukom Fajzer vakcina, preći ćemo 3.500.000 vakcina. Sve to govori koliko su nam prijatelji iz Kine pomogli i koliko dobar odnos imamo - rekla je Brnabić i dodala:

- Mi u ovom trenutku imamo 26 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Nama je cilj da do kraja aprila makar da imamo 40 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Ono što sam danas videla i čime sam jako zadovoljna, je činjenica da imamo 51 odsto vakcinisanih građana u starosti 65 do 74 godine.

Sleteo avion sa vakcinama

Premijerka je ranije najavila da bi u našu zemlju trebalo da stigne 500.000 doza Sinofarm cepiva.

Početkom marta u Srbiju je stiglo pola miliona doza vakcina kineskog Sinofarma.

Prvi kontigent od milion doza cepiva Sinofarm stigao je u našu zemlju 16. januara, a nakon toga još pola miliona u februaru.

Avion su dočekale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Da li će biti primena treće doze protiv korone

Srbija prati istraživanja svih proizvođača vakcina u vezi sa eventualnom primenom treće doze protiv korona virusa i tek nakon toga doneće odluku za svoju zemlju, rekao je pre par dana državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je tako odgovorio na pitanje da li će Srbija, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), preporučiti nekim građanima da prime i takozvani drugi bust (boost) odnosno treću dozu kineske vakcine Sinofarm radi jačeg imunog odgovora.

Kineska kompanija Sinofarm ispitala je rezultate treće faze kliničkog ispitivanja kako bi odlučila da li njihova vakcina treba da ima treću dozu.

- Preliminarni rezultati su pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija - rekao je Zhang Yuntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar