24°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

MIHAJLOVIĆ: Država će dati NOVAC za stolariju, EVO KO MOŽE DA SE PRIJAVI (VIDEO)

Energetska efikasnost

VESTI DANA

DANAS SE ISPLAĆUJE MINIMALAC: Evo ko će dobiti 15.450 dinara odmah po uplati

POLUDELO VREME, ALI JAKNE IPAK NE ODLAŽITE: Živa ide gore, dole

AMS S: Oprez na kolovozima, moguća poledica!

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je gost na Happy televiziji u "Dobro jutro Srbijo".

Ona je istakla važnost energije, i napomenula da godišnje "bacimo" ogromnu količinu koju Đerdap napravi, a najviše zbog toga što u domaćinstvima vrata i prozori nisu u najboljem stanju.

Mnogi evropski programi su nudili zamenu vrata i prozora, ali posle krize od 2008. godine, to se nije spominjalo.

- Energetskom efikasnošću mogu da se bave samo oni koji su stabilni i imaju novca - istakla je Mihajlović i dodala.

- Država hoće da pomogne građanima. Mi smo stabilna država, stabilna ekonomija i nema potrebe da bacamo energiju. Domaćinstva su nacionalni cilj, mi ćemo izolovati i ogromne zdrade, bazene, ali je suština na domaćinstvima - objasnila je ministarka.

NOVI ZAKONI

- Kroz zakone koje smo pripremili osnovaćemo Upravu za energetsku efikasnost, i da ćemo 50 procenata, odnosno pola novca koje je potrebno da se zamene vrata i prozori, dati država i jedinica lokalne samouprave - navela je Mihajlović.

Ko ima pravo, kakvi su uslovi za prijavu?

- Svi imaju pravo da to urade. Nema ograničenja ukoliko postoji stara stolarija koja definitivno "troši" energiju. Raspisivaće se javni pozivi u gradovima i u opštinama. To je jedan način, ljudi će se prijavljivati. Pedeset procenata daje država, pedeset samo domaćinstvo. Drugi način jeste da sami uradite tako nešto, da imate predračin i da time dođete u lokalnu jedinicu samouprave i onda vam se polovina novca da. To je način da ljude poguramo malo da se ton ipak menja - objasnila je Mihajlović

Mihajlović je dodala da novi zakoni omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

- Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo - ukazala je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar