14°C

Beograd

Photo: Tanjug/ Screenshot

Izvor: Tanjug

PREMIJERKA SE OBRATILA GRAĐANIMA: Počinju konsultacije o izmeni Ustava, vladavina prava, niko nije pošteđen (VIDEO)

Golden Rose ad

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić jutros je imala konsultacije sa predstavnicima državnog vrha među kojima je bila i ministarka pravde Maja Popović.

DOBRO JUTRO SRBIJO

DR RISTIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kako Kovid 19 i Koksaki virus utiču na srce, ko sme da primi vakcinu?

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVILA: Država će dati NOVAC za stolariju, EVO KO MOŽE DA SE PRIJAVI I NA KOJI NAČIN

DEJAN MILETIĆ ISTAKAO: Koje god razmirice da imamo mi smo jedan isti narod!

Kako saznajemo, tema konsultacija su bili ustavni amandmani.

Sastanak je održan u Skupštini Srbije, a predsednica Vlade će u 14 časova održati konferenciju za novinare.

Pored premijerke Brnabić na konferenciji prisustvuju i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Premijerka Brnabić je navela da je Skupština još prošle godine donela odluku o pokretanju procesa promene Ustava i da je ona želela da se konsultuje sa svima kako bi videla šta je to što vlada može da učini kako bi doprinela ubrzanju tog procesa.

- Moramo naći društveni konsenzus o mnogim temama - rekla je Brnabić.

Ona je navela da se govorilo o izmenama parničnog postupka što će dovesti do ubrzanja sudskih procesa.

-Jedina tema ove pres konferencije je vladavina prava, rekla je premijerka na početku obraćanja. U principu ono što se malo zna to je da 70 odsto svega što Vlada radi tiče se vladavine prava na jedan ili drugi način i naše posvećenosti evropskim integracijama i naš-

- Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović.

- Tema o kojoj sam želela da se konsultujem su ustavni amandmani. Vlada Republike Srbije je 03.12.2020. usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila tu inicijativu Narodnoj skupštini.

- Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces - rekla je premijerka.

Premijerka je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

 Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca. 

– Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je 3 godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa – kazala je.

- Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva - rekla je premijerka.

U skladu sa ovim radom radne grupe u toku je priprema prednacrta tri zakona:

- Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike i izmenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći deo preporuka ODIR-a.

Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a.

PROČITAJTE JOŠ

VOZAČE OČEKUJE VELIKA PROMENA: U zaustavnoj traci uvodi se OVO pravilo

GRAĐANI, OPREZ: Opasna internet PREVARA hara Srbijom!

KONSULTACIJE BRNABIĆ I DAČIĆ: Tema sastanka ustavni amandmani!

Kada je u pitanju odluka Evropskog suda za ljudska prava o obaveznoj vakcinaciji građana protiv Kovida 19 premijerka i ministarka Popović su rekle sledeće:

- Što se tiče odluke suda za obaveznu vakcinaciju, videćemo kako će država odlučiti da li će kod nas biti obavezna vakcinacija protiv Kovida 19 - rekla je ministarka Popović.

- Što se tiče obavezne vakcinacije, ja ću vam reći da vakcinacija u Republici Srbiji ide odlično i bez te odluke o obaveznoj vakcinaciji - rekla je premijerka. 

Mislim da je mnogo bolje u mnogim naprednijim evropskim društvima i sve pozhvale za naše građane koji su pokazali da su izuzetno odgovorni i ne padaju an teorije zavere. Za sada ne postoji razlog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije zato što mi imamo ljude koji se sami prijavljuju.

Dijalog Beograda i Prištine

Premijerka je istakla da joj je drago što se promenio Kurtijev stav o dijalogu

- Ko će učestvovati u tom dijalogu ćemo videti. Ako treba ja da učestvujem, ja od toga ne bežim. To je moj posao i biću tu - rekla je premijerka i opet istakla da joj je drago zbog najavljenog nastavka dijaloga,

- Naš glavni pregovarač ostaje predsednik Aleksandar Vučić.

Cenzus: 

- Što se tiče cenzusa, to je neka odluka o kojoj će biti razgovarano sa svim partnerima u tom procesu. Moje lično mišljenje je da je smanjenje cenzusa sa 5% na 3% najdemokratičnija moguća odluka.

Zato što ona povećava reprezentativnost u Narodnoj skupštini, možete da čujete i predstavnike građana koji ne mogu da pređu cenzus od 5%.

Kršenje mera na stadionu Rajko Mitić:

- Nikakvo kršenje mera se neće tolerisati. Drago mi je što se Vesić izvinio. Nadležne institucije su reagovale.

Premijerka je istakla i da njen posao nije da kažnjava, već je to na nadležnim institucijama. 

O frilenserima

- Vlada je pokušala da nađe kompromis, dala čak tri predloga. Ja sam uvek spremna za dodatne razgovore, mislimd a smo dali sve od sebe da nađemo kompromis.

- Ako treba da pričamo, ja sam tu da pričamo. 

Pitanja RTL-A

Novinar RTL-a pitao je premijerku zbog čega je Srbija prestala vakcinaciju stranaca i da li će nastaviti tu praksu i kako je Srbija uspela da nabavi nemački (Fajzer) Biontek pre Nemaca.

- Mi smo bili prvi od 5 zemalja na svetu koje su potpisale ugovor sa Fajzer Biontekom - rekla je premijerka i naglasila da kompanija poštuje sve uslove sklopljenog dogovora.

- Mi smo bili jedna od prvih zemalja koje su verovali Fajzeru i to se isplatilo. Mi smo druga zemlja u Evropi koja je dobila Fajzer.

- Što se tiče vakcinacije, mi se fokusiramo na naše građane, da poboljšamo kampanju masovne vakcinacije. Međutim, mi smo na današnjoj sendici odlučili da u Sarajevo pošaljemo još 10.000 doza vakcine Astra Zeneka da bi pomogli našim komšijama - istakla je premijerka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad