26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

DIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV VETERANA OVK: Specijalno tužilaštvo tzv Kosova podnelo izveštaj Hagu

Specijalizovano tužilaštvo Kosova podnelo je sudu u Hagu tzv. pretpretresni podnesak optužbi, kao i liste svedoka i dokaza kojima potkrepljuje te optužbe protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

U FOKUSU:

VAŽAN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa Šefom delegacije Evropske unije u Srbiji (FOTO)

SZO UPOZORAVA: Pandemija je počela da se širi nenormalnom brzinom, ovakvu situaciju niko nije očekivao!

PROVOKACIJA U CENTRU BEOGRADA: Dvojica Albanaca pokazivali dvoglavog orla! (VIDEO)

"SRBIJA NE ŽELI NIKAKVE BARIJERE": Povezivanjem Beograda i Podgorice podižemo ekonomije dve zemlje

VEĆE PENZIJE I DO 10 ODSTO! "Švajcarski model + plus" može biti nova formula od koje će zavisiti primanja najstarijih

Svi ovi dokumenti za sada nose oznaku tajnosti, odnosno njihova sadržina nije objavljena.

Pretpretresni podnesak sadrži spisak pojedinačkih optužbi protiv Haradinaja i Gucatija kao i sažetak dokaza koje tužilaštvo namerava da predstavi na predstojećem suđenju u prilog svojim optužbama kojima ih tereti za opstrukciju postupaka pred tim sudom i otkirvanje identiteta svedoka i žrtava u cilju njihovog zastrašivanja.

Pored ovog podneska, tuzilaštvo je, kako samo navodi u dopisu objavljenom na sajtu suda, dostavilo sudu i listu svedoka koje namerava da pozove na sudenje, i listu druigih dokaza kojima će na suđenju potprepiti svoje optužbe, poput video, audio i pisanog materijala.

Tužilaštvo je ukazalo da i pored nekoliko poziva koje je uputilo odbrani Haradinaja i Gucatija, počev od 12. marta, od nje nije dobilo odogovor u vezi sa sporazumom oko nespornih pravnih i faktičnih činjenica.

Ovim podnescima tužilaštvo je okončalo svoje obaveze prema odbrani i sudu pred suđenje, koje će biti zakazano nakon što odbrana okonča svoje istrage i podnese, ako bude želela, svoj predpretresni podnesak sa dokazima i svedocima kojima će osporavati optužbe na suđenju.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu gde se i dalje nalaze.

Oni su optuženi za obelodanjivanje identiteta svedoka i opstrukciju postupaka koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

SAZNAJTE I OVO:

VESIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: U Beogradu vakcinisano 38 odsto građana, a ovo je naš CILJ! (FOTO)

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Zatvoren rudnik Jama u Boru zbog ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

BIĆE POZVAN I BILČIK: Nadležni odbor krajem aprila održaće sednicu o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji

ZAHAROVA ODBRUSILA AMERICI: "Dragi CNN toliko ste zaglibili u ideološkoj borbi, da ukrajinske tenkove nazivate ruskim"

Terete se za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u potvrđenoj optužnici, terete se da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

-Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća- navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili šodmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Gucati je negirao optužbe, a Haradinaj je odbio da se o njima izjasni, prethodno navodeći da ne priznaje taj sud.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti