12°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

SLJIVANČANIN O POGINULIM OFICIRIMA I VOJNICIMA: Bili smo u svojoj zemlji, moji oficiri i vojnici NISU BEŽALI

Pukovnik Veselin Šljivančanin bio je gost u emisiji na Happy TV - "POSLE RUČKA"

NAJVAŽNIJE

NOVI KORONA PRESEK: Vakcine i mere daju rezultat

VREME ZA PRVI MAJ: Da li nas čeka sunce ili LEDENI TALAS?

LETOVANJE U GRČKOJ: Nova pravila za prelazak preko granice

Tema današnje emisije je: Koliko smo Jugosloveni?

Da li bi vojska SFRJ bila garancija mira?

- Ja sam rođen u toj Jugoslaviji. Sve smo proizvodili, jedino malo belog brašna što se kupi za zimu. Većina je živela na selu, a nas su slali da se školujemo. U to vreme se nisu žalili, imali su.  Neko je bio imućniji, ali se nije puno razlikovao. Što se tiče vojske, sve najlepše sam tamo doživeo. Kao mlad čovek, došao sam u Sarajevo u srednju školu, hranio u internatu, posle toga u Vojnoj akademiji. Voleo sam da idem na takmičenja, imali smo sportske ekipe. Žene koje su tamo radile su bile divne. Meni je bilo važno da mi ostave limuna i pršute. U to vreme su nam prijali proizvodi, konzerve, duga devetka, bili smo mladi. Bili su kvalitetniji, kada ih isprižiš, mirisali su. Vojska je bila škola, mi smo bili jedinstveni, složni, verrovali smo jedni drugima. Svi smo se družili i nije bilo bitno ko je odakle. Tako je bilo do 1985 dok nisu počeli da nas zavađaju sa nacionalističkim podelama - ispričao je svoje iskustvo pukovnik Šljivančanin u emisiji "Posle ručka".

On je u emisiji pozdravio sve majke, i one čiji su sinovi hrabro poginuli.

PROČITAJTE JOŠ

NAPRED TORLAK, NAPRED SRBIJA! Sjajne vesti stižu od Vučića: Kreće proizvodnja četvorolovalentne vakcine za grip (VIDEO)

HAPŠENJE U ŠAPCU: Priveden zbog iznude novca

OGLASIO SE KREMLJ: Putin će doneti odluku o susretu sa Bajdenom

- Pozdravljam sve majke mojih poginulih oficira, i vojnika. Danas sam zvao jednu majku Zoru, čiji je sin Borko Nikitović , 1991. godine, u Vukovaru poginuo, on je Vojnu akademiju završio kao najbolji u klasi. On je poginuo jer je hteo da izvuče svog ranujenog druga i što je pomagao drugima. Njemu su pucali u potiljak, on nije bežao i nije se udaljavao. I sada neko kaže da li smo mi morali tamo ići, pa gde bi smo bili? Mi smo bili u svojoj zemlji. Ljudima koji gaje te tradicije, predlagao sam da i on dobije status srpskog viteza, što vodi profesor Vukelić - rekao je Šljivančanin. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar