29°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Tanjug

MALI ODBRUSIO ŠOŠKIĆU: Zloupotrebljava funkciju koju obavlja zarad sticanja jeftinih političkih poena za sebe!

Ministar finansija Siniša Mali danas je negirao ocene bivšeg guvernera Narodne banke Srbije i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića na račun finasijske pomoći koje će Vlada isplatiti građanima.

VAŽNO

ĐERLEK O POMOĆI I VAKCINACIJI: Osnovni cilj tri miliona

TRAGEDIJA U BEČU: Bivši partner izrešetao majku dvoje dece iz Srbije!

POLICIJA U ČUDU: Vozač "naduvao" 4,1 promil alkohola

- To da nema govora da je Srbija šampion, a da je pomoć građanima novo zaduživanje mogu da kažu samo ili ozbiljno zbunjeni propagandnom mašinerijom samozvanog lidera opozicije, ili oni koji svaki svoj nastup maliciozno koriste da unize rezultate koji se postižu uprkos brojnim problemima koje izaziva pandemija virusa korona. Od bivšeg guvernera ipak sam očekivao malo više poznavanja materije, jer realnost je daleko od njegove fikcije - rekao je Mali.

Ministar finasija je naveo da pojedinci još od prošle godine neopravdano kritikuju izdvajanja države za sve punoletne građane, koje ocenjuju kao neselektivne.

- Neumesno je praviti razliku između građana i upravo tu je razlika između nas i vas koji ste nekada vladali ovom zemljom. Nažalost, trebalo je prepoznati razmere pandemije koja je uticala bukvalno na sve građane i to je osnovni razlog zašto se država nije opredelila za selektivan pristup pri podeli pomoći. Ukoliko neko ne želi, jer smatra da ima dovoljno novca, ne mora da se prijavi za pomoć - rekao je Mali.

PROČITAJTE JOŠ

ŠEŠELJ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Još 1978. godine se planirao pad Jugoslavije (VIDEO)

PREDSEDNIK VUČIĆ O KORONI: Evo od kog meseca je moguće VRAĆANJE NORMALNOM ŽIVOTU

Nikola Jokić POVREĐEN!

Dodao je da Srbija spada među retke zemlje koje javni dug drže ispod propisanih 60 odsto BDP-a, koliko je predviđeno Mastrihtskim sporazumom i objasnio da smo čak i po tom pitanju među najboljim zemljama u Evopi.

Objašnjava da je javni dug krajem marta bio na 55,7 odsto BDP-a, a da je prošlu godinu Srbija uspela da završi sa javnim dugom od 57,4 odsto BDP-a.

On je dodao da se očekuje da uz visoke stope rasta ove godine javni dug ostane stabilan i ispod 60 odsto BDP-a.

Ministar je napomenuo da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu bio 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Mi očekujemo da prebacimo rast od 10 odsto BDP-a u drugom kvartalu. Nadamo se da će to biti i više od 11 procenata, a tada ćemo moći da govorimo o rastu većem od prognoziranog za ovu godinu. I prošle godine smo imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, a ove godine optimistično očekujemo da budemo u vrhu starog kontinenta po pitanju uspešnosti ekonomije - rekao je Mali.

Napomenuo je da su uspeh Srbije prepoznale svetske finansijske organizacije poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje su dale za nijansu konzervativniju procenu rasta ove godine od pet i 4,5 odsto.

Šoškić je ranije danas za N1 izjavio da je davanje jednake pomoći svim građanima upitan potez koji se teško može pravdati s eknomskog aspekta. On je dodao da je to posebno problematičan potez kad su u pitanju zemlje poput Srbije, koje, kako je naveo, imaju visok javni dug u odnosu na BDP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar