16°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

SELAKOVIĆ U AFRICI: Srbija i Maroko su na putu strateškog partnerstva!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u zvaničnoj poseti Maroku, razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Naserom Bouritom.

VAŽNO:

MINISTAR MALI OTKRIO: Evo kako da se prijavite za dodatnih 3000 dinara ako se vakcinišete do kraja maja!

(UŽIVO) SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS: Evo ko je stigao među prvima!

FDA će uskoro odobriti Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina!

NOVI DETALJ STRAŠNOG UBISTVA: Partnerka stradalog rekla policiji da se pred Uskrs posvađala sa Amerikancem

Poseta šefa srpske diplomatije, u okviru obeležavanja 64. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, bila je prilika za produbljivanje političkog dijaloga i razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka Selakovića i Bourite.

Kako se navodi, Bourita i Selaković su pozdravili pohvalnu dinamiku koja karakteriše bilateralne odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom i univerzitetskom nivou, kao i izvanrednu koordinaciju u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije pozdravlja centralno mesto Maroka pod vođstvom kralja Mohameda VI, kao stuba stabilnosti i rasta u regionu.

Ministri su pozdravili upravljanje dve države pandemijom kovid-19, koje je za primer, kao i kampanju vakcinacije.

Oni su naglasili značajan kvalitativni skok u trgovinskim odnosima Maroka i Srbije uprkos pandemiji, i saglasili se da će nastaviti da ih jačaju, s obzirom na ogromne potencijale dve države.

S tim u vezi, najavili su održavanje trećeg zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučnu saradnju, u Beogradu, 23-24. juna 2021. godine, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJI PRESEK STANJA: Malo više zaraženih nego juče, preminule 22 osobe

STANJE NA PUTEVIMA: Bez zadržavanja na rampama i graničnim prelazima, evo gde se odvijaju radovi

MALI ODBRUSIO ŠOŠKIĆU: Zloupotrebljava funkciju koju obavlja zarad sticanja jeftinih političkih poena za sebe!

SJAJNE VESTI: Na Torlak stiglo još 104.130 doza Fajzer vakcina!

Pripremni sastanak za tu sednicu održan je između dva imenovana kopredsednika (marokanske ministarke turizma, ručnih zanata, avio transporta i socijalne ekonomije, Nadije Fetah i srpske ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjane Matić) 31. marta 2021. putem video-konferencije.

U cilju stavljanja bilateralnih odnosa na put strateškog partnerstva koji obe zemlje žele, dogovorili su se da nastave da unapređuju svoje odlične veze na svim nivoima, u duhu prijateljstva, međusobnog poverenja i poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Srbije istakao je diplomatske i političke napore Maroka u cilju postizanja realnog, praktičnog i trajnog političkog rešenja u duhu kompromisa i realnosti i u potpunosti u skladu rezolucijama UN.

U tom kontekstu, Srbija smatra marokansku inicijativu za autonomiju, pod marokanskim suverenitetom, ozbiljnim i verodostojnim rešenjem za pitanje Sahare.

Bilateralni pravni okvir se dalje jača potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko, Programa saradnje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, naučnog istraživanja, komunikacija, medija, omladine i sporta (2021-2024) i Sporazuma saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti razmenu znanja, iskustva i unapređenje bilateralnih odnosa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar