6°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

VUČIĆEVA PORUKA PROČITANA U SKUPŠTINI: Naši najstariji zaslužuju svako poštovanje

Najstariji zaslužuju svako poštovanje, a svako društvo koje koristi njihovo znanje, iskustvo i mudrost, što je besplatni resurs, nije pogrešilo, zaključak je nakon javnog slušanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih koji u Srbiji čine 20,7 odsto stanovništva.

NE PROPUSTITE

POSLE SASTANKA OBIŠLI "BEOGRAD NA VODI": Vučić i Pahor na gradilištu Kule Beograd (FOTO)

OVAKO IZGLEDA PAKLENI PLAN HAMASA! Raspoređuju rakete u gusto naseljene gradove u Gazi (VIDEO)

ODBIJEN PRIGOVOR! Karadžiću samica do kraja života ili smrt!

SNIMAK KOJI OBILAZI SVET! Pogledajte kako su Izraelci PRESRELI Hamasovu raketu! (VIDEO)

OBUSTAVLJENA VAKCINACIJA! Zbog haosa koji je nastao u Prištini, imunizacija je prekinuta, vlasti postavljaju ogradu! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u poruci koju je u parlamentu pročitala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brnkica Janković naveo da je briga o starijim jedan od najvećih prioriteta Vlade.

"Naši najstariji zaslužuju svako poštovanje. Država je pokazala da je odgovorna i da brine o najstarijima, da vodi brigu o dostojanstvu i pristojnoj starosti svih naših starijih sugrađana", poručio je Vučić.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je da izveštaj Poverenika nije za ponos iako kao narod volimo da kažemo da smo solidarni.

"Želimo Srbiju u kojoj nije sramota biti star, a biti penzioner ne znači biti siromašan i diskriminisan", rekao je Dačić uz ocenu da će tako važan izveštaj pomoći donošenje odluka i poboljsati život starijih po čijem broju je Srbija na 11 mestu u svetu.

Posebno, kako kaže, zabrinjava diskriminacija po pitajnu starosti, koja je godinama u samom vrhu, odmah iza invaliditeta.

"To je stanje koje moramo da promenimo", naglasio je Dačić koji je izrazio zadovoljstvo napretkom u oblasti poboljšanja materijalnog položaja starijih kroz povećanje penzija, a što je prioritet i ove vlade i onih pre u poslednjih osam godina.

Dačić je kazao da konstantim jačanjem materijalnog i finansijskog položaja otklanjamo najveći broj faktora koji utiču na diskriminacijiu i marginalnu ulogu starijih.

Inače, na javnom slušanju se moglo čuti da su stariji višestruko diskriminisani u gotovo svim oblastima i pred institucijama, ali i u oblasti zdravstvene zaštite, kulture, sporta, medija, informisanja, …. a sve prisutnija je i "digitalna" diskriminacija.

Cilj izveštaja je, kako je rečeno, što bolji položaj i manji obim diskriminacije strarijih, od kojih se, prema istraživanju iz 2020, 59 odsto ne oseća ravnopravno.

Skup je bio prilika da se čuje da 40 odsto penzionera prima do 20.000 dinara, oko 200.000 je van penzionog sistema, u domovima živi manje od 0,8 starijih, 1,2 odsto koristi usluge pomoći u kući, da je zdravstvena zaštita u potpunosti dostupna za 50 odsto, a 60 odsto smatra da bi nove komunikacione tehnologije mogle da im unaprede život.

Poverenica Brankica Janković podsetila je da u Evropi svaki peti građanin stariji od 65 godina i da Srbija deli tu sudbinu. Dodala je da je sve više starijih od 80 godina, što pokazuje da se životni vek produžava, ali je upozorilia i da su neki od starih žrtve zlostavljanja, prevara, marginalizovani su ili ih svode na stvar.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

DRAMA U VRANJSKOJ BANJI: Maloletnicu napastvovao rođak u kući njene bake, naneo joj povrede u predelu lica!

TRIK: Evo kako da prepoznate vatru u krevetu!

NISTE PROBALI LEPŠU TORTU: Straćatela šnite, kremasto zadovoljstvo koje se topi u ustima (RECEPT)

Naglasila je da je položaj starih kompleksan i nepovoljan, te da je prisutan teror mladosti, stalnih promena i instant rešenja, što sve ne ide na ruku starijim osobama.

“Ejdžizam bi mogao da bude najprisutniji oblik diskriminacije u 21. veku , a nekada je to bio rasizam”, navela je Poverenica i dodala da je nekada bila i kritikovana zbog insistiranja na temi starijih, bez obzira što je starost multiplikator diskriminacije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je važno ceniti ulogu starijih i posmatratiti ih kao rezervoar znanja, talenata i iskustva. Podsetio je na one koji su dobili Nobelovu nagradu u 97 godina, ali i sa više od 100 godina.

"Naš cilj je i na tome radimo i u Srbiji da učinimo da starija populacija ne bude samo objekat diskriminacije i već da postane akativan deo drustva", rekao je Fabrici na skupu na kome je bilo reči i o potrebi kreiranja strategije koja će omogućiti starijima da se obuče za digitalne tenologije.

Stalna predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob najslikovitije je prikazala način na koji se mora pristupiti tom problemu kroz poruku koju je njoj dala majka od 90 godina:"Želim da živim 100 godina, zato radi brže i bolje".

Ministarka Darija Kisić Tepavčević upozorila je na sve češću pojavu da su na tržištu rada stariji i oni od 50 godina. Zato će, kako je kazala, u novoj strategiji i akcionom planu cilj biti unapređenje položaja osetljive grupe starijih od 50, koja će biti pridodata osetljivim grupama poput Roma i osoba sa invaliditetom.

Direktor UNFPA Džon Kenedi Mosoti rekao je da ne smemo govoriti o starijima kao o ljudima koji nisu deo nas.

"Ne smemo odbaciti tako važan resusrs koji je besplatan, ko god je uključio stare taj nije pogrešio", rekao je Mosoti i dodao da se moraju promovisati zdravo starenje i međugeneracijski dijalog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar