18°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/remarke media

Izvor: Tanjug

ŽALBA KURTIJA PREMIJERIMA SVETA: Naziva ugroženo nasleđe Visoki Dečani neosnovano

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera zemalja u svetu u kojem se žali na odluku organizacije "Evropa nostra" da kosovski pravoslani manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je "neosnovanom i krajnje politički motivisanom".

NAJVAŽNIJE

INTERVENCIJE EKIPE HITNE POMOĆI: Dve saobraćajne nesreće, lakše povređene tri osobe

POSLANIK NEMAČKE DESNIČARSKE STRANKE: Srbiju, čiji je sastavni deo Kosovo, moramo približiti sebi

U SRBIJU STIGLA NOVA DOZA SINOFARM VAKCINA: Lončar pozvao mlade na vakcinaciju, još 9 dana za pomoć od 3000 dinara

NESTAO BOJAN (24)! Poslednji put viđen pre dva dana u selu Vračević

Jovana Preković šampionka Evrope u karateu!

U pismu u koje je portal Kosovo onlajn imao uvid, Kurti tvrdi da je manastir Visoki Dečani, kao i celokupno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u "izvanredno dobrom stanju".

On je u pismu upućenom pored ostalih i premijerki Srbije Ani Brnabić i premijerima zemalja u regionu, ocenio da su "napori da se konstruiše narativ navodno ugroženih pravoslavnih crkava dobli na zamahu, ovog puta preko građanskog društva i profesionalnih platformi".

Tvrdi da je proces od trenutka nominacije do proglašenja konačnog spiska obeležilo više protivrečnosti i da su vlasti u Prištini pozvali predstavnike organizacije "Evropa nostra" da posete Kosovo, jer, prema njihovim saznanjima, oni "nisu videli lično u kakvom je stanju pomenuti spomenik kao i da se nisu konsultovali sa zajednicom, stručnjacima, organizacijama, institucijama niti drugim relevantnim činiocima".

-Čvrsto verujemo da će, nakon provere činjeničnog stanja na terenu, ova netačna odluka biti ukinuta i da će ''Evropa nostra'' preduzeti dodatne korake da ispravi štetu koju je nanela ugledu Kosova- poručuje Kurti u pismu liderima zemalja Evrope i sveta.

Kako kaže, želja mu je da pismom potvrdi odlučnu posvećenost Vlade Kosova da zaštiti celokupno kulturno nasleđe Kosova. U pismu uverava svetske lidere u "sistematsku opredeljenost Prištine da marljivo sprovodi ustavne i zakonske garancije za zaštitu kulturnog nasleđa manjinskih zajednica".

PROČITAJTE JOŠ

GUŽVE I ZA VIKEND: Izbegavajte OVE deonice

DANAS JE MLADI SVETI NIKOLA: Ispoštujte OBIČAJE, i OVE stvari nikako ne radite

METEOROLOG TODOROVIĆ NAJAVIO: Ovo će biti najgori mesec leta

VEČERAS VELIKO FINALE! Uraganke spremne za POBEDU

Ističe i "svakodnevni rad u pružanju punog obezbeđenja pravoslavnim crkvama i manastirima na Kosovu".

-Nakon proglašenja nezavisnosti, Vlada Kosova odobrila je sve sve ustavne, zakonske, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih manjinskih zajednica u našoj zemlji. Te garancije proističu iz dugog međunarodnog procesa za određivanje statusa Kosova i zasnivaju se na najnaprednijim međunarodnim koncencijama i praksi- navodi Kurti.

Po njegovim rečima, kroz jedinstven pristup, sa ustavnim i zakonskim odredbama koje obuhvataju afirmativne mere, "Kosovo je izgradilo i sada sprovodi okvir za garantovanje i zaštitu kulturnih prava srpske zajednice"

Dodaje i da je tzv. Kosovo "bezbedna zemlja" i da podaci iz izveštaja lokalnih i međunarodnih institucija "pokazuju da je jedno od najbezbednijih i najmirnijih mesta u Evropi".

Prethodno su Kurti, kosovska predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Gljak Konjufca juče zatražili od Uneska da se četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije spomenici "u opasnosti", da se promeni naziv zemlje porekla gde su ovi spomenici zavedeni, prenela je Ekonomija onlajn.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar