2°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/avucic

Izvor: Happy BSC

VUČIĆ I RADEV IZ DIMITROVGRADA: Za tri godine se mnogo toga promenilo i za Srbe i za Bugare! (FOTO, VIDEO)

Susret dvojice državnika održava se u Dimitrovgradu nadomak granice sa Republikom Bugarskom

PROČITAJTE JOŠ

VREME DANAS SUNČANO I TOPLO: Iskoristite pogodnu temperaturu, jer nas kiša neće napustiti

KORONA U INDIJI: 240.842 nova slučaja, 3.741 osoba preminula

SRBIJA OSVOJILA 15. MESTO! Uraganke pobrale simpatije publike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu, koji je povodom posete dva predsednika ukrašen srpskim i bugarskim zastavama.

Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za dva predsednika i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.

14.00 - Obilazak manastira Poganovo

Dvojica predsednika su sa svojim saradnicima mimo zvanične agende otišli u posetu manastiru Poganovo koji administrativno pripada niškoj eparhiji. 

Manastir Poganovo smešten je na levoj obali reke Jerme u blizini sela Poganovo. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir je podignut krajem 14. veka (1395. godine), a živopisan je bogatim tematskim programom tek sto godina kasnije, tačnije 1499. godine. Osnovao ga je i podigao srpski plemić Konstantin Dejanović Dragaš, sestrić cara Dušana, a posvetio ga je Sv. Jovanu Bogoslovu.

13.30 - Obilazak rekonstruisane Gimnazije

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju delegacije Srbije i Bugarske obišle su rekonstruisanu zgradu Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije. 

Učenici gimnazije su za delegacije dveju država spremili pozorišni skeč koji su izveli dvojezično, na srpskom i bugarskom jeziku. Gimnazija je bugarskog predsednika odlikovala počasnom lentom i zahvalnicom na donaciji koju je ova školska ustanova dobila od Bugarske. 

13.00 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije je pozdravio okupljene građane i zahvalio im se što su došli u tolikom broju da učestvuju u svečanom činu.

- Bili smo ovde pre tri godine, pogledajte šta smo za te tri godine sve uradili. Škola je sređena, oko škole je sve sređeno, prošao je auto-put nadomak škole, urađeni su putevi, a napravljen je i ovaj važan spomenik. Želimo da pomognemo i Dimitrovgradu i Bosilegradu, ali i svakom drugom kraju u Srbiji, kao i sva mesta gde žive Bugari u Srbiji. Potrudićemo se da dovedemo investitore u ove krajeve, da nam svima bude bolje - rekao je Vučić i dodao: 

- Hoćemo da svi Bugari koji žive u našoj zemlji imaju pravo na svoj jezik i na udžbenike na maternjem jeziku, nemamo nikakav problem sa tim. Nastavićemo da radimo na tome aktivno i tome ćemo biti posvećeni u budućnosti, a posebno sam zahvalan predsedniku Bugarske na njegovoj izuzetnoj posvećenosti da poboljša položaj Bugara gde god da žive - rekao je predsednik Srbije. 

13.15 - Obraćanje predsednika Radeva

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju okupljenima se obratio predsednik Bugarske Rumen Radev.

- Nismo mi bliski samo bratski, već i duhovno, Srbi i Bugari su sunarodnici. Poštujemo našu istoriju koja nas povezuje, naše pismo - rekao je Radev. 

13:05 - Ceremonija otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju

Ispred gimnazije Svetog Kirila i Metodija u Dimitrovgradu upriličena je ceremonija otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju. 

Svečanosti prisustvuju delegacije obe države, kao i predsednici država. Kamen temeljac za ovaj spomenik pre tri godine postavili su upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev. 

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada. Kamen temeljac za spomenik Vučić i Radev postavili su 22. juna 2018. godine.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture. U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Dan slovenske književnosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ćirilo i Metodije, grčka braća iz Soluna, širili su pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Pomagali su kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao "slovenski apostoli".

Napravili su i prvo pismo Slovena - glagoljicu. Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Pravoslavna crkva svete Ćirila i Metodija slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti, a njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo ćirilicu. U Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj Dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Kod pravoslavnih slovenskih naroda taj dan obeležava se 24. maja, a kod Slovaka i Čeha 5. jula.

DEVOJCI POZLILO NA OTKRIVANJU SPOMENIKA U DIMITROVGRADU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev otkrili su spomenik Ćirilu i Metodiju u Dimitrovgradu, a prilikom svečane cerenonije jednoj devojci je pozlilo.

Predsednik Vučić je sa govornice primetio šta se dešava, i odmah je požurio da joj pritekne u pomoć.

Okupljeni su pomogli devojci da ustane, a nakon što se uverio da je sa njom sve u redu, Vučić je rekao da se takve stvari dešavaju kada je napolju vruće.

12:45 - Pitanja novinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje novinara iz Bugarske o tome zbog čega se govori da su ovi krajevi Srbije najbedniji i samim tim pripadnici bugarske manjine žive loše u ovim krajevima. 

- Nije ovo najbedniji kraj Srbije, ima i siromašnijih od ovih. I u samoj Evropi ima sigurno jedno tri regiona, kao i jedno tri okruga u Srbiji, da ja znam, koji su siromašniji od ovog regiona. Mi nismo nikada ništa loše rekli za Bugarsku i Bugare, trudimo se da radimo što više i da poboljšamo život u ovim krajevima, ali nismo mi napravili bedu i nisu ovde ljudi najsiromašniji, to nije tačno. Nikada ne odgovaramo na provokacije tipa da je Pirot ustvari Bugarska, ili Niš, ne, mi vas smatramo za braću - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je govoreći o rešavanju problema sa bugarskim prezimenima žena na ov i ev istakao da je taj problem rešen i da je sada sve dozvoljeno i da je samo potrebno otići i promeniti podatke u matičnoj službi.

- Da li neko želi da menja imena ulica bugarskih heroja, nama ne pada na pamet, nemamo tu vrstu ostrašćenosti. Koliko god se neko trudio, pa i u Bugarskoj da napravi neku vrstu tenzije, od nas ćete dobiti prijateljski odgovor, jer smatramo da ste bratski narod. Od predsednika Srbije ništa loše niste čuli. Nastavićemo da razvijamo dobre odnose. Mali smo, ali napredujemo brže od zemalja EU. Ove godine ćemo imati najveći rast u odnosu na evrospke zemlje - rekao je Vučić.

Predsednik Bugarske je istakao da je ta zemlja uvek podržavala evropski put Srbije.

- Bugarska je uvek podržavala dijalog Beograda i Prištine i smatramo da je to najbolje rešenje - rekao je Radev.

12.30 - Obraćanje predsednika Bugarske

Predsednik Bugarske Rumen Radev obratio se javnosti i posebnu zahvalnost uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što već godina unazad održava dobrosusedske odnose sa Bugarskom i vodi računa da bugarska nacionalna manjina ima što bolji položaj u Srbiji. 

- Hvala što ste me ugostili u Srbiji, mi već godinama sarađujemo sa Srbijom i predsednikom Vučićem. Imamo veoma dobre susedske odnose i zajedno ćemo raditi na poboljšanju našeg zajedničkog evropskog puta, to nam je zajednički cilj. Danas smo se okupili zbog veoma važnog događaja, a to je otkrivanje spomenika za koji smo predsednik Vučić i ja pre tri godine postavili kamen temeljac. To je veoma važno, ne samo zato što pokazuje našu istorijsku bliskost, već i naše ambicije da imamo još dublje prijateljstvo. Robna razmena je u porastu, jeste imala pad tokom prošle godine, ali i taj pad će se sanirati i krenuće napred sve. Veoma je važno što je Srbija završila auto-put do Bugarske, nadamo se da ćemo i mi za godinu dana, do dve godine završiti našu deonicu puta - rekao je Radev i dodao: 

- Veoma je važna komunikacija sa obe strane. Mi imamo sigurno 500.000 turista iz Srbije godišnje, to je veoma veliki broj, a još je veći broj onih koji idu iz Bugarske u Srbiju. Današnji sastanak je bio važan i on je pokazao da politika usmerena ka nacionalnim manjinama nije incidentna, nego je usmerena ka rešavanju problema i boljim rezultatima - rekao je bugarski predsednik. 

12:20  - Obraćanje predsednika Srbije

Nakon sastanka sa pripadnicima bugarske nacionalne manjine predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i istakao da je imao iscrpne, ali veoma uspešne razgovore sa bugarskom delegacijom, kao i sa građanima koji žive u Dimitrovgradu. 

- Rekao sam i predsedniku Bugarske i svim Bugarima koji su došli na sastanak, mi smo uvek prijatelji, nema razdvajanja među nama, nego samo mostova prijateljstva. Voljni smo da im pomognemo i pružimo sve što je u našoj moći. Bugarskoj želimo sve najbolje, hvala im za podršku na evropskom putu na kojem smo - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije se zahvalio bugarskom predsedniku Radevu na dolasku i istakao da su srpski i bugarski narod bratski narodi. 

- Mi smo braća i tako će i ostati. Hvala bugarskom predsedniku što je došao i hvala što nas podržava. Nema problema između nas, mi smo bratski narodi i radićemo na tome i dalje - rekao je predsednik Srbije. 

11:00 - Susret sa pripadnicima nacionalne manjine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev sastali su se sa pripadnicima bugarske nacionalne manjine i tom prilikom sa njima razgovaraju o aktuelnim problemima sa kojima se susreću. 

10.00 - Počeo sastanak

U Sportsko-turističkom centru u Dimitrovgradu organizovan je sastanak dvojice predsednika koji je počeo u 10 časova. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev imaće sastanak iza zatvorenih vrata, u četiri oka. 

Predviđeno je da sastanak traje najviše pola sata, a nakon toga dvojica državnika pridružiće se plenarnom sastanku delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske.

Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko - rekreativnog centra "Caribrod".

Agenda posete

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu. 

Program radne posete:

Sportsko-turistički centar "Caribrod" 

10.00 Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

10.20 Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske

11.00 Sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine

12.00 Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

Gimnazija Sv. Kirilo i Metodije

12.40 Ceremonija otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju  i obraćanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

13.15 Obilazak rekonstruisane zgrade Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije


Dan Ćirila i Metodija

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, odnosno sutra, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad