21°C

Beograd

Photo: Tanjug/Screenshot

Izvor: Tanjug

STEFANOVIĆ NA NOĆNOM GAĐANJU: Imamo SAVREMENU domaću proizvodnju naoružanja! (GALERIJA)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

Ministar je najavio i da će, po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama biti izvedena jedna od najvećih vežbi koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici

Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

- Večeras smo u Nikincima imali priliku da vidimo upotrebu naših jedinica koje su, u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija i ona koja smo nabavljali iz inostranstva, možemo da postignemo odlične rezultate, rekao je Stefanović po završetku dejstvovanja jedinica Vojske Srbije.

Ministar se zahvalio pripadnicima Vojske, koji su upravljajući „Lazarima", „Milošima", BOV KIV-om, tenkovima i „Pasarsima", pokazali koliko uspešno uvežbavanje, modernizacija i opremanje doprinose da budemo sposobni da delujemo u svako doba dana ili noći i da zaštitimo bezbednost Republike Srbije.

- Nemamo uvek novca da kupujemo nešto što stiže iz inostranstva, oslanjamo se u velikoj meri i ulažemo u naše domaće institute i fabrike, koji mogu da se takmiče i sa onima iz mnogo moćnijih zemalja. Trudimo se da integrišemo sve ono što razviju i proizvedu u naše naoružanje i opremu i da na takav način dobijemo jedinice koje su savremene, efikasne i sposobne da izvrše svaki zadatak, rekao je ministar Stefanović.

On je rekao da ćemo, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama imati možda i najveću vežbu koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.

Vežba će biti iz više delova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava.

VAŽNO

"NA PRAVOM MESTU" OTKRIVA: Detalji u HAŠKOM TRIBUNALU koji se dešavaju van očiju javnosti!

POČASNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA : Srbija je jedan od najvećih prijatelja i partnera Kine u Evropi

JEZIVA ISPOVEST ŽRTVE LAŽNE DOKTORKE: IZ OČIJU MI JE CURIO GNOJ!

NOVI KORONA PRESEK: Sedam pacijenata preminulo od posledica virusa

VAŽAN SASTANAK: Petković sa ambasadorom Kipra o Kosovu i Metohiji

Stefanović se zahvalio svima koji su godinama radili na razvoju prikazanih sredstava.

- Hoću da zahvalim i momcima i devojkama u uniformi koji su noćas pokazali svoju veštinu i znanje u ovoj vežbi i želim im puno uspeha i u vežbama 22. i 27. juna. Uveren sam da će građani Srbije imati priliku da na njima vide kako ozbiljnu, sposobnu i efikasnu vojsku imamo, istakao je Stefanović.

U okviru prikaza na poligonu Nikinci predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme „Miloš-N", oklopnog borbenog vozila „Lazar 3" 8X8, preko bespilotne letelice „Vrabac" i pešadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i „Pasars" na daljini od 1.200 i 500 metara.

Sem sredstava koja su u upotrebi gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku - iz modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M­84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.

Uz ministra odbrane, prikazu u Nikincima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar