15°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: B92

MALI O KREDITNOM REJTINGU SRBIJE: Najavljen i značajan rast BDP-a

Ministar finansija Siniša Mali objavio je večeras da je rejting agencija Standard and Poor’s u izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije.

U FOKUSU:

VAŽNO UPOZORENJE! U ovim delovima Srbije se očekuju obilne padavine

OČI U OČI: Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu zakazan za utorak!

PATRIJARH SA NARODOM U CRKVI U BEOGRADU: Unapred smo pobednici ako se držimo za Hristove ruke! (VIDEO)

UKRAJINA POKREĆE RAT?! UBIJENA PETORICA RUSA! Napadnut stražarski punkt!

OVO MORA DA STANE! Marko Đurić oštro reagovao na gnusne natpise koji su osvanuli na crkvi u Prištini!

Ali i pohvalila uspeh naše zemlje u procesu vakcinacije, kao i da se očekuje brz oporavak ekonomije i ostvarenje značajnog rasta BDP-a.

"Rejting agencija Standard and Poor’s, u izveštaju koji je večeras objavljen, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou „BB+/ B“ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje", objavljeno je na Instagram nalogu ministra Malog.

"Agencija pohvaljuje uspeh koji je Republika Srbija ostvarila u procesu vakcinacije, zahvaljujući čemu je Republika Srbija jedna od vodećih zemalja u pogledu broja vakcinisanog stanovništva, što će doprineti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji", stoji dalje u saopštenju.

"Takođe, S&P u svom izveštaju naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini od svega 1%. Agencija već u toku tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto domaćeg proizvoda od čak 5% u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

"Agencija S&P ističe da je Republika Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvorena osnova za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu."

"Umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio je dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom. Već od sledeće godine očekuje se stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar