22°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/happytv

Izvor: tanjug

DAČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Srbija trpi velike pritiske

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su bombastične izjave prištinske strane uobičajene pred početak razgovora i da su to pokušaji da se tema dijaloga stavi u drugi plan.

Dačić je rekao da je tako uvek bilo u Briselu, kad kog se pokreću neki razgovori.

SAZNAJTE I OVO

POMOĆ DRŽAVE NEZAPOSLENIMA: Danas počinje isplata 60 evra

AMMS: Oprezna vožnja zbog mogućih padavina

VUČIĆ ODAJE POČAS STRADALIMA: Predsednik sutra polaže venac na Spomenik junacima sa Košara

KORONA PRESEK: Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji!

DUŽNOST MI JE DA ZAŠTITIM SVAKOGA KO DRUGAČIJE MISLI: Vučić o pretnjama upućenim Tadiću


On je kazao da je Srbija pod pritiscima na različite načine, a jedan od njih je da EU ponovo nije otvorila nijedno poglavlje.

- Neće oni nikad da kažu da su stavili naše priključenje sa strane, a sad imamo situaciju da ne znamo kada će se desiti - ocenio je on.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić pitao kakve su konkretne perspektive Srbije i nije dobio odgovor.

Dačić je istakao da je kondenzovan pritisak na Srbiju počeo zakazivanje sednice SB Ujedinjenih nacija na dan izricanja presude Ratku Mladić.

- Dobro da je Aleksandar Vučić učestvovao. Njegova reč više znači i ima veći ođek. Tu je dat odgovor na napade na Srbiju - rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Ocenio je da je besmisleno da iko kaže da Srbija ne sarađuje sa Hagom, jer je Srbija izuručila više predsednika, i puno generala.

Za izručivanje radikala koje potražuje Hag, Dačić je ocenio da tu nisu u pitanju ratni zločini, nego se radi nepoštovanju suda.

Istakao je da je reč o zameni teza i spomenuo da niko ne osuđuje Francusku zbog nepoštovanja tog suda od strane Florans Artman.

- Sve vrvi od dvostrukih standarda. Kada ste u situaciaji da morate da bude deo procesa, morate sve to da primite hladne glave - rekao je on.

Dačić je istakao da iako je očigledno da postoji obostrani umor, Srbija ne skreće s puta priključenja EU.

- Naše geostrateško mesto je takvo da drugačiji put i nemamo - rekao je on.

Pred susret predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, Dačić je ocenio da su to velike sile i prave uobičajeno veliki spektakl.

Dodaje je da je pitanje šta se realno može očekivati od tog samita na vrhu.

- Očigledno je da je glavno pitanje zapada, ko je njima glavni protivnik. Sada je to Kina, a Rusija je ipak manji protivnik -  rekao je Dačić.

Smatra da Zapad može da drže kontrolisano neprijateljstvo sa Rusijom, jer je tu ravnoteža straha.

- Kod  od Kine, uticaj je dosta ispod žita, imaju meku politiku i diplomatiju, a prisutni su svuda u ekonomiji. Teško je potisnuti Kinu iz svetskih relacija. To je za Zapad veći problem. I taj samit na vrhu, SAD i Kine, bio bi mnogo važniji - ocenio je Dačih.

Samit SAD i Rusija, on je ocenio kao važan jer je u vreme predsednika Trampa bilo dosta prekida sporazuma o naoružanja.

- Treba unaprrediti odnose. Biće i nama lakše, i svima u svetu, ako nema kod njih tenzija -  rekao je on.

Kako je istakao, Narodna skupština podržava borbu protiv organizovanog kriminala, i protiv mafije, a dodao je da je nemoguće da postoji mafija, a da nema pipke u institucijama.

- Ovde postoji izuzetno aktivan pristup u toj borbi, odrešene su ruke da se radi protiv organizovanog kriminala i mafije - rekao je on i dodao da je mafija kancer koji treba iskoreniti.

Dačić je komentarišući situaciju Crnoj Gori rekao da tamošnjoj vladajućoj koaliciji želi sve najbolje, jer kakvi god da su, bolji su nego Milo Ðukanović.

- Ako nema jedinstva među njima, neće biti ni dovoljne količine glasova da bi se pobedio Ðukanović na predsedničkim izborima - rekao je on.

Podsetio je da je 29 posto Srba u Crnoj Gori i da nema koalicije bez trojnog učešća, a taj treći je Dritan Abazović.

- Treba da se ojačaju svi oni, da bi imali dovoljan broj glasova. Ne sumnjam da će Srpska pravoslavna crkva lakše sa ovom vlašću napraviti dogovor - rekao je Dačić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar