29°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/ Happy Tv

Izvor: Tanjug

VUČIĆ SA GLAVNIM POSREDNIKOM EU: Što se Srbije tiče - stavovi su jasni!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je juče u Brisel gde će se danas ujutru održati nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Predviđeno je da se predsednik Srbije od 9.30 sastane s glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom.

Nakon odvojenih bilateralanih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10.30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije, premijer tzv Kosova, šef diplomatrije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu navode da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine. Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdualaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, “obaveze i proces” ostaju isti, ali Miroslav Lajčak jasno kaže da će se o agendi sutrašnjeg sastanka u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane.

VAŽNO

PREDSEDNIK VUČIĆ I KURTI DANAS U BRISELU: Srbija ostaje pri stavu da nema priznanja

VUČIĆ: Nema sile da uradimo nešto PROTIV INTERESA SRBIJE!

DARKO MLADIĆ U "ĆIRILICI"! Muslimani u BiH ne uče na greškama, a ima ih manje nego Beograd stanovnika

Vesić: Vraćamo se normalnom životu

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK 15. JUN: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas

Kako Aljbin Kurti sa delagacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o međusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili “jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa”, šef diplomatije EU, Žosep Borelj o tome već popodne direktno razgovara sa predsednikom SAD, Džosefom Bajdenom.

Šta će Borelj prenetni Bajdenu kao problem kada se sretnu na samitu EU SAD koji se takođe održava u Briselu tog dana popodne znače se verovatno već posle susreta Vučić- Kurti i obraćanja Lajčaka medijima koje se očekuje na kraju sastanka, oko 13 časova.

Što se Srbije tiče, stavovi su jasni. Predsednik Srbije izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog. Poručio je, komentarišući poruke Prištine da njihova delegacija dolaze da napravi svoj šou u Briselu, a da mi smo posvećeni dijalogu, da nisu laki dani pred nama i da situacija nije ružičasta.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar