26°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: Novosti

SINIŠA MALI: Sporazum sa MMF-om će pogurati započete reforme

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda razmatraće u Vašingtonu predlog novog sporazuma sa Srbijom. Kao i prošlog puta, Fond bi podržao našu zemlju nefinansijskim, savetodavnih aranžmanom u dužini od 30 meseci.

- Naš ekonomski program, podržan Instrumentom za koordinaciju politike koji je istekao u januaru 2021. godine je bio od ključnog značaja za sprovođenje mera podrške privredi i stanovništvu tokom krize. Taj program nam je pomogao da nastavimo sa sprovođenjem plana strukturnih reformi, ali njih je neophodno nastaviti - rekao je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.

Mali podseća da je sporazum o kome će se izjasniti Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda , početkom ovog meseca već usvojila Vlada Srbije.

- Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, s obzirom na to nam novac od te finansijske institucije ne treba, nastavak saradnje za nas znači dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti. NJihovi saveti će nam svakako koristiti, kako bismo održali i unapredili nivo privredne aktivnosti, koja nužno vodi ka poboljšanju životnog standarda građana. U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i inkluzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije - objašnjava Mali.

U FOKUSU

ŠAPIĆ: SNS postoji zbog Srbije i njenih građana - i biće sve jača!

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK 18. JUN: Uživajte u lepom vremenu pred vikend!

PETORO DECE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO: U Subotici registrovano 50 odsto više žrtava porodičnog nasilja nego lane

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Troje teško povređenih - hitna intervenisala više od 100 puta!

Novi aranžman je, dodaje Mali, od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplata prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta.

- Fokus će biti i na jačanju okvira upravljanja javnim investicijama, a u junu je planirano i usvajanje novog programa reformi upravljanja javnim finansijama za 2021-2025. godinu. Nastavićemo restruktuiranje velikih javnih preduzeća kako bismo unapredili efikasnost i ograničili fiskalne troškove i rizike, a to se, pre svega, odnosi na Elektroprivredu Srbije  i Srbijagas - ističe Mali.

Imajući u vidu da je unapređenje poslovnog okruženja jedan od prioriteta, Mali napominje da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi strukturne reforme.

- Time podržavamo viši rast vođen privatnim sektorom. Od ključnog značaja je i sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije. Plan je i da se sačini sveobuhvatni plan za zeleni rast, kako bismo podržali ekonomski oporavak i obezbedili održiviji i ekološkiji razvoj. Između ostalog, biće unapređeni i postojeći programi socijalne zaštite kako bismo zaštitili ugrožene grupe, smanjili nejednakost i borili se protiv siromaštva - zaključuje Mali.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

dana

Hvala vladi i ministru na pomoći koju su izdvojili za nezaposlene, mnogo znači!!!


Ostavite komentar