25°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: Tanjug

DARIJA KISIĆ POTPISALA ODLUKU: Za zapošljavanje izdvojeno više do 690 miliona dinara!

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević potpisala je danas Odluku o učešću u finansiranju zapošljavanja u lokalnim samoupravama za 2021. godinu i istakla da je ove godine za mere zapošljavanja izdvojeno više od 670 miliona dinara.

Nakon potpisivanja Odluke, Kisić je novinarima precizirala da je od tog iznosa 357 miliona dinara izdvojeno iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 89 jedinica lokalne samouprave, dok su gradovi i opštine pojedinačno za mere zapošljavanja izdvojile 313 miliona dinara.

U FOKUSU

PALMA: POLITIČARI CRNE GORE ZABILI NOŽ U LEĐA SRBIJI

ŠEŠELJ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Za časnog čoveka važi BOLJE JE POGINUTI NEGO IZDATI!

KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU: Premijerka Brnabić doputovala u Beč

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK 18. JUN: Uživajte u lepom vremenu pred vikend!

PETORO DECE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO: U Subotici registrovano 50 odsto više žrtava porodičnog nasilja nego lane

Kisić je kazala da je ponosna što NSZ sprovodi niz aktivnosti u oblasti zapošljavanja i podsetila da je Vlada Srbije ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine.

"Osnovni cilj te Strategije upravo jeste omogućavanje jednog stabilnog i održivog rasta zapošljavanja koje je zasnovano na znanju i dostojanstvenom radu", rekla je Kisić.

Dodaje da sve aktivnosti NSZ idu u prilog ostvarivanju cilja Strategije zapošljavanja, a jedna od njih je, kaže, i današnja Odluka.

Ističe da se svake godine povećava broj lokalnih samuprava koje iz lokalnog budžeta izdvajaju novac za mere zapošljavanja, te navodi da je ih 2010. bilo 10, a poslednjih godina ih je više od 100.

Ponosna je, kaže, i što je Srbija u vreme najveće zdravstvene i ekonomske krize uspela da izdvoji sredstva za ekonomski prosperitet svih građana.

Direktor NSZ Zoran Martinović zahvalio je Ministarstvu na brzoj reakciji u donošenju Odluke, koja je, navodi, preduslov za potpisivanje niza sporazuma između NSZ i lokalnih samoupava koje dobijaju određeni deo sredstva iz republičkog budžeta za finansiranje mera zapošljavanja.

"Udruživanjem sredstava koje izdvajaju lokalne samouprave i sredstava koje izdvaja NSZ postiže se veći obuhvat građana u onim jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale politiku zapošljavanja kao jedan od svojih prioriteta", rekao je Martinović.

PROČITAJTE JOŠ

ŠAPIĆ: SNS postoji zbog Srbije i njenih građana - i biće sve jača!

UHAPŠEN ZLOSTAVLJAČ PASA U KRAGUJEVCU! Mučio životinje u azilu za obuku

NAJVIŠE VAKCINISANIH, ALI KORONA BUKTI? Najveći porast novozaraženih od februara u OVOJ ZEMLJI!

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Troje teško povređenih - hitna intervenisala više od 100 puta!

Kaže da se godišnje planira oko 900 miliona dinara iz budžeta lokalnih samouprava za mere zapošljavanja.

Martinović ističe da postoje dva oblika saradnje između NSZ i lokalnih samourpava u finansiraju akcionih planova, jedan je, navodi, definisan današnjom Odlukom, a koji podrazumeva da na jedan dinar lokalne samouprave, NSZ i država izdvajaju najmanje još toliko za mere zapošljavanja.

Drugi oblik saradnje, dodaje, jeste tehnička podrška NSZ, a koja podrazumeva da lokalne samouprave same finansiraju određene prioritete u obasti politike zapošljavanja.

"Mi smo do sada sa lokalnim samoupravama potpisali 21 sporazum koji je omogućio izdvajanje više od 270 miliona dinara, ali imaćemo do kraja godine mnogo više, uključujući i ovaj današnji oblik saradnje", naveo je Martinović.

Naglašava da će do kraja godine biti održan niz janvih poziva koji će omogućiti finansiranje lokalnih akcionih planova za mlade, programa stručne prakse, programe pripravništva, programe samozapošljavanja, obuke, prekvalifikacije...

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar