12°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/buducnostsrbijeav

Izvor: Happy BSC,novosti

DAN SEĆANJA NA "OLUJU",SRBIJA PAMTI! Vučić: Hoću da čuvamo mir, ali neću da gazim po ubijenim i prognanim Srbima! (FOTO,VIDEO)

Danas je u Busijama obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji "Oluja".

VAŽNO:

ODGOVOR KABINETA ANE BRNABIĆ: Neka na ovom primeru javnost sama procenjuje stručnost profesora Ognjena Radonjića

MIKEC ODGOVORIO HRVATIMA: "Vidim šta rade sa Teslom i novčićima, a zna se zbog čega smo morali da napustimo Split!"

PRISUSTVOVALA I OPOZICIJA: Šešelj, Radulović, Obradović i Đurđević sa Vučićem i rukovodstvom Republike Srpske!

POSLEDNJI POZDRAV PRIJATELJU HEPI TELEVIZIJE: Lazanski veliki čovek, izuzetan novinar... (VIDEO)

SUTRA U 13 ČASOVA: Vučić obilazi fabriku Teklas automotiv u Vladičinom Hanu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, patrijarh Porfirije i crkveni velikodostojnici.

Vučić: U srpski identitet zauvek ugrađeni Jasenovac i kolone na traktorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se narodu u Busijama.

- Danas, kada ponovo podsećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.

Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema.

Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije - rekao je predsednik.

On kaže da smo naučili zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili, ugradili je u sebe, da se ona, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje.

- I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: "Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom", sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: "Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu" - rekao je predsednik.

I jesu, Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali, podsetio je Vučić.

- Iseljeni su, prognani, oterani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenu tokom Drugog svetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Dalmacije, Banije i Korduna. Svakako nije ni ona na koju je mislio Nikola Tesla kome su ustaše ubile devedesetjednog člana porodice, od čega je njih 14 zaklano u Jasenovcu, a njegov spomenik u Gospiću raznet eksplozivom 1992.godine - rekao je predsednik.

Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih, objašnjava predsednik Srbije.

- Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli metku, bombi ili kami. Ikone našeg sećanja i večni temelji našeg identiteta su majke koje privijaju svoje bebe, svoje srpske bebe na grudi i unezvereno se osvrću u strahu da horde progonitelja ponovo odnekud ne iskrsnu i dovrše svoj davno isplanirani krvavi posao. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama i ikone krsnih slava ušuškane najlonima i ponjavama da se ne oštete u zbegu. Tako su, kao i uvek kroz istoriju, sa nama putovali Sveti Jovan i Sveti Nikola, Bogorodica i arhangeli, naši nebeski zaštitinici - rekao je Vučić.

Svet i međuanarodna "pravda" rekli su svoje, rekao je Vučić i podsetio na sramne presude Haškog tribunala kojim su oslobođeni Markač i Gotovina.

- Haški tribunal je 2011. godine proglasio hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je predvodio Franjo Tuđman. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora a Markač na 18 godina za krivična dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje. Svega godinu dana kasnije, Žalbeno veće tribunala oslobodilo ih je svih optužbi. Toliko o međunarodnoj pravdi - rekao je Vučić.

vlada Srbije

Srbija se ne stidi svoje istorije

Bogu hvala, svi koji su prognani iz Knina, iz Sarajeva i sa dela Srbije - Kosova i Metohije našli su su spas i perspektivu u Srbiji. Stasala je ovde generacija dece iz izbegličkih kolona koja danas pronosi slavu svoga naroda u nauci, u kulturi, u sportu pa i u politici. Oni su najbolji lekari, sportisti, političari. Naša misija je srećna budućnost za nas i za novo pokolenje! Današnja Srbija počiva na jasnom identitetu i na kulturi sećanja. Uradili smo sve ono što je decenijama zapostavljano: podigli smo spomenike svome rodonačelniku Stefanu Nemanji, pa Despotu Stefanu, Kralju Petru Prvom, Gavrilu Principu, Milanu Tepiću i našim junacima sa Košara. Izgrađen je i izrađen Hram Svetog Save. Snimljen je film „Dara iz Jasenovca“. U poslednje tri godine snimili smo više filmova o Prvom svetskom ratu, nego u prethodnih 60 godina - rekao je predsednik.

- Vučić se posebno zahvalio prisutnim Srbima iz Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije na tome što se ne stide da kažu ko su.

Današnja Srbija može da se pohvali i najvećim ekonomskim rastom u regionu. Zato smo pružili ruku partnerstva i saradnje svima koji shvataju da ovaj prostor ima nedeljivu sudbinu. Sasvim je jasno da će prošlost još dugo svako tumačiti na svoj način, ali život se ne može zaustaviti. Srbija je ponosna na svoju istoriju ali i na projekte koji joj osiguravaju uspešnu budućnost i omogućavaju da bude pouzdani zaštitnik srpskog naroda, da se nigde i nikada ne ponove pogromi i egzodusi, „Oluje“ i „Bljeskovi“. Snažna Srbija postala je gospodar svoje sudbine!

Neka je večna slava srpskim mučenicima koji su stradali u „Oluji“ i u svim pogromima. Vaša deca su u svojoj Srbiji, zbrinuta, voljena i uspešna. Mirno spavajte sokolovi srpski, budućnost vaše dece je naš zavet!

Neka je večna slava svim žrtvama svih pogroma i oluja.

Srbija je majka, a ne maćeha.

Srbija pamti.

Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Patrijarh Porfirije citirao Bibliju: Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani

Patrijarh srpski Porfirije kaže da se molimo za one koji su stradali i pre "Oluje", još od zadarske Kristalne noći. 

Vlada Srbije

On je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. Patrijarh je podsetio i na reči svetog Vukašina iz Klepaca - Samo ti dijete radi svoj posao, te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

- Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo - rekao je patrijarh.

Vlada Srbije

Patrijarh Porfirije kaže da je čovek poražen, a Bog izneveren, ukazujući na to koliko je Krajina danas pusta.

- Pitam se ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je samo pusta i prazna zemlja. Zlo je upisalo samo još jedan dobitak - poručio je patrijarh.

On je rekao da se nadamo u pravdu Božiju kako bi se ispravila nepravda.

- Kada smo verni Bogu i crkvi NJegovoj, onda ćemo i pored svih poteškoća dati sve od sebe za izgradnju mira - rekao je patrijarh. 

Patrijarh je podsetio i da su pred Bogom sve žrtve iste i da je potrebno da se molimo i za žrtve drugih naroda, a što će obradovati Hrista i sve naše preminule koji su sa njim.

- Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani - podsetio je patrijarh Porfirije na reči iz Biblije.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao.

Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja, rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana - Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar