14°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

DAČIĆ: Od evroparlamentaraca NISAM DOBIO tekst predloga za izmenu izbornih uslova u Srbiji

 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da od evroparlamentaraca još nije dobio tekst predloga za izmenu izbornih uslova u Srbiji, dok je, kako kaže, dijalog bez posrednika u završnoj fazi.

VAŽNO: 

POŽAR NA AUTOKOMANDI! Gori teretana!

MNOGO SMO JAKI! Vojska Srbije u polufinalu Tenkovskog biatlona

MINISTAR VULIN PORUČIO: Dok Srbiju vodi predsednik Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i sačuvana

Dačić je sinoć kazao da tekst predloga od evroparlamentaraca kasni zbog odmora i da ne zna da li će biti poslat do 1. septembra.

Kaže da je od šefice Misije Srbije pri EU Ane Hrustanović saznao da će evroparlamentraci danas početi sa radom.

"Ovde nisu u pitanju problemi, odmori su. Oni od ponedeljka počinju da rade, a da li će stići da pošalju do 1. septembra tekst predloga, ja to ne znam", rekao je Dačić.

Istakao je da je zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se danas sastanu kako bi se dogovorili oko dinamike drugog koloseka dijaloga, bez posredstva stranaca.

"Hoćemo sutra da dogovorimo tu dinamiku, odnosno datum kada bismo zakazali sledeći sastanak sa strankama koje ne žele učešće stranaca, tako da će za neki dan biti i tog sastanka", rekao je Dačić.

Ocenio je da je taj dijalog mnogo više odmakao od onog sa učešćem stranaca.

Naveo je i da bi vlast trebalo da da određena mišljenja na predloge opozicije, u dijalogu bez učešća stranaca, dodajući da su sa nekim predlozima tih stranaka saglasni, a sa nekima i ne.

Dačić je podsetio da su na sastancima radne grupe raspravljali o četiri teme - izbornim uslovima, izveštavanju medija, izbornom danu i finansiranju izbora.

Kaže da je bilo dosta primedbi na liste nacionalnih manjina, odnosno da su se pojedine liste prijavljivale kao nacionalne manjine bez osnova, a da su to činile zbog lakših izbornih uslova.

"Neki predlozi jesu prihvatljivi, neki ne, ne treba da pretendujemo, da menjamo, da ulazimo u promene koje nećemo stići da uradimo do izbora", rekao je Dačić i objasnio da su među tim pitanjima kako će glasati dijaspora, mogućnost elektronskog glasanja.

Podsetio je da je krajnji rok za dogovore šest meseci pre održavanja izbora, odnosno početak oktobra.

Dodao je da nije previše zadovoljan dinamikom dijaloga na drugom koloseku, sa posredstvom stranaca, i dodao je taj dijalog bio uslovljen dinamikom koju su nametali evroparlamentarci.

Upitan da li je razgovarao sa predsednikom SNS-a oko zajedničkog nastupa na predstojećim izborima i zajedničkog kandidata za predsedničke izbore, Dačić je rekao da nije još, ali da je stav SPS-a da imaju zajedničkog kandidata.

Ističe da su izbori tek za sedam, osam meseci, te da će to tek biti tema razgovora.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar