12°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

STEFANOVIĆ: Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji

Golden Rose ad

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas, na skupu u Austriji, da Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji, te da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički cilj naše zemlje, saopšteno je iz ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ: Turska će nastaviti sa ekonomskim ulaganjima u Srbiju

Govoreći na Konferenciji ministara odbrane "Grac formata" u Kremsu, on je kazao da je proces evropskih integracija jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja, koji ujedno doprinosi sveukupnom unapređenju nacionalne bezbednosti i odbrane.

Stefanović je zahvalio Ministarstvu odbrane Austrije i ministarki Klaudiji Taner na srdačnoj dobrodošlici i kontinuiranoj podršci koju Austrija, kao članica Evropske unije, pruža zemljama regiona.

VAŽNO: PETKOVIĆ: Rešenje problema nestalih je civilizacijsko pitanje

"Hoću da vam se zahvalim na tome što stalno pokazujete novu energiju, iskazujete konstantnu pažnju i uvek iznova podržavate sve inicijative čiji je cilj da države našeg regiona budu punopravne članice Evropske unije," rekao je on.

Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa svim državama regiona, ključna su stvar, istakao je on, kako za bezbednost, tako i za ekonomiju Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali i Liliana Pavlova razgovarali o realizaciji zajedničkih projekata u Srbiji

Stefanović je ukazao da mnoštvo savremenih bezbednosnih pretnji, od kojih najveći broj ima transnacionalni karakter i nameće potrebu za saradnjom svih država u regionu, Evropi i svetu.

"Nije moguće dati sveobuhvatan odgovor na hibridne pretnje, terorizam, verski ekstremizam, a posebno izazove poput pandemije kovida i migracije, kroz izolovani nastup jedne ili grupe država, te zbog toga Srbija prepoznaje važnost multilateralnog formata, zasnovanog na principima konstruktivnog dijaloga, usmerenog ka udruživanju kapaciteta, izgradnji poverenja i približavanju regiona evrointegracijama," rekao je ministar odbrane.

Ocenio je da proces evropskih integracija, pored činjenice da predstavlja jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja, doprinosi sveukupnom unapređenju nacionalne bezbednosti i odbrane.

VAŽNO: MINISTAR NEDIMOVIĆ: Država će pomoći poljoprovrednicima!

Kao država kandidat za članstvo u EU, Srbija je uskladila određene aspekte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Republike Srbije sa Globalnom strategijom za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije.

Osvrnuo se na to da se naredne godine navršava 10 godina od prvog upućivanja pripadnika Ministarstva odbrane Srbije u mirovne misije i operacije pod okriljem EU, dodajući da je srpska vojska učestvovala na šest različitih misija.

"Danas Srbija učestvuje u tri misije i operacije EU i do kraja ove godine bićemo svrstani među osnivače Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, sa sedištem u Sintri u Portugaliji," rekao je Stefanović.

VAŽNO: I PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA NA PRIKAZU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

Saopšteno je da se saradnja Srbije sa EU ogleda kroz učešće predstavnika Republike Srbije na sastancima Vojnog komiteta EU, Konferencijama za generisanje snaga EU, kao i na sastancima Konferencije za koordinaciju i Zajednice borbenih grupa EU u Briselu.

Među važnim projektima koji su doprineli regionalnoj saradnji, ministar Stefanović je istakao i uspostavljanje i funkcionisanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga, koje su punu operativnu sposobnost postigle za mandata Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTARKA KISIĆ U BANJALUCI: Obratiće se na svečanoj akademiji kao izaslanik predsednika Srbije

Ministar je izrazio nadu da će Austija podržati Srbiju i pozvati ostale zemlje da pruže podršku našoj zemlji ka putu evrointegracija, te da ministarstvo prati odluke EU kojima se kroz različite integrativne procese i inicijative jača njena bezbednosna i odbrambena dimenzija.

Podsetio je da Srbija uspostavlja sve intenzivniju saradnju u svim aspektima sa zemljama regiona, kako bi se izgradile ekonomski jake države, koje su kvalitetna mesta za život građana.

VAŽNO: VUČIĆ NAKON POSETE ANGELE MERKEL: Srbija ima razloga da bude ponosna - Hvala, Srbijo! (VIDEO)

"Inicijativa predsednika Vučića, zajedno sa liderima zemalja našeg regiona za otvoreni Balkan predstavlja odličan primer inicijative i ozbiljan podsticaj u daljem ekonomskom razvoju naših prostora," izjavio je ministar.

Stefanović se još jednom zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Austrije, čiji je Grac format regionalna inicijativa i izrazio nadu da će članice Evrope uvideti napredak naše zemlje.

Ministarka odbrane Republike Austrije Klaudija Taner naglasila je da Evropska unija bez Zapadnog Balkana ostaje nedovršena i zaključila da će se Austrija u budućnosti zalagati za nastavak evropskih integracija, dok da će oblici saradnje koji su ministri danas ugovorili podržati izgradnju otpornosti na Zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ I MERKEL NA RADNOM RUČKU: Danas sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani

Ministri odbrane Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije potpisali su danas Zajedničku deklaraciju kojom je dat impuls saradnji i dijalogu u oblasti bezbednosti i odbrane za naredni period.

Predviđena je bliža saradnja kroz zajedničke projekte i stavljanjem na raspolaganje nacionalnih kapaciteta ostalim državama učesnicama ovog formata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad