16°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

PETKOVIĆ I BOCAN-HARČENKO: Prištinu dijalog ne interesuje

 Posle svakog sastanka u Briselu sve je manje razloga za optimizam, s obzirom da je prištinska delegacija i ovoga puta pokazala da je dijalog ne interesuje, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

PROČITAJTE JOŠ: STEFANOVIĆ: Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji

Petković je upoynao ruskog ambasadora s tokom dijaloga Beograda i Prištine i poslednjom rundom razgovora, održanom prošle nedelje u Briselu i ocenio da su najveće žrtve takve politike Prištine Srbi na Kosovu i Metohiji, čiji je položaj iz dana u dan sve teži, jer se svakodnevno suočavaju sa napadima, pretnjama i porukama mržnje.

"Besnik Bislimi je bežao od svih tema koje su bile pokrenute, od Zajednice srpskih opština, energetike, pravosuđa, do slobode kretanja i registarskih tablica a jedini pomak je napravljen po pitanju nestalih i u činjenici da je Priština konačno priznala postojanje arhiva tzv. OVK kao i u pristanku na njihovo otvaranje", naglasio je Petković.

VAŽNO: DAČIĆ: Turska će nastaviti sa ekonomskim ulaganjima u Srbiju

On je izrazio uverenje da će otvaranje arhiva tzv. OVK pomoći da se uspostave trajni mehanizmi i sprovedu konkretne akcije koje će dovesti do rešavanja ovog civilizacijskog pitanja, koje mora biti lišeno svake moguće politizacije.

U tom kontekstu je podsetio da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije i istakao da Priština do sada nije odgovorila na zahteve Beograda za pretragom devet lokacija.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da će Beograd i pored stalne opstrukcije Prištine biti opredeljen za dijalog, jer je to, kako je istakao, jedini razuman i delotvoran način rešavanja svih otvorenih pitanja.

PROČITAJTE JOŠ: PETKOVIĆ: Rešenje problema nestalih je civilizacijsko pitanje

Naglasio je da je neophodno da Priština prestane da negira sve što je do sada dogovoreno, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši uverenje da će Srbija i nadalje imati podršku Rusije na međunarodnom planu kada je reč o Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar