3°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/24 Vesti

Izvor: Tanjug

SELAKOVIĆ: Indija je tradicionalni prijatelj Srbije i podržava njen teritorijalni integritet

Indija je tradicionalni prijatelj Srbije, koja podržava teritorijalni integritet naše zemlje, a sa obe strane postoji želja da se odnosi Srbije i Indije intenziviraju i podignu na još viši nivo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Indije, Subramanjanom Džaišankarom, rekao da je on doajen indijske diplomatije i veliki poštovalac Srbije i našeg rukovodstva, koji je posetio Srbiju pre dve godine.

“Našim indijskim prijateljima je, ništa manje nego nama, itekako stalo da intenziviramo saradnju i da tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Sbrije i Indije podignemo na još viši nivo”, rekao je Selaković za Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ: Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se indijskim kolegom Subramanjanom Džaišankarom!

On je podsetio da je Indija tradicionalni, dobar prijatelj Srbije, nuklearna sila, trenutno članica Saveta bezbednosti UN, koja principijelno podržava Srbiju i naš teritorijalni suverenitet i integritet.

Preneo je da je posebno bilo reči o, što je želja obe strane, intenziviranju ekonomske saradnje.

"Želimo da vidimo što je moguće više primera konkretne saradnje i indijskih investicija u Srbiji. Indijske investicije su prisutne na teritorijama zemljama Višegradške grupe, naročito u domenu IT i automobilske industrije, tako da postoji niz komparatvnih prednosti zašsto bi valjalo da te investitore vidimo i u našoj zemlji", rekao je Selaković.

Sa druge strane, ukazao je da je Indija neverovatno tržište sa više od 1,3 milijarde stanovnika, na koje možemo da izvozimo naše voće i poljoprivredne proizvode.

“Dosta toga sada zavisi od nas”, podvukao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ: BOCAN HARČENKO: Odnosi između Srbije i Rusije su VEOMA VAŽNI

On je ukazao da, iako je kovid-19 itekako prisutan i zaustavio život u Indiji, ta zemlja je u prvom kvartalu imala rast BDP-a od preko 20 odsto.

“Sa takvom zemljom treba da sarađujemo i u budućnosti i da iskoristimo tradicionalno, otvoreno, srdačno prijateljstvo”, rekao je Selaković.

On je dodao da kod indijski domaćini žele ponovo da ugoste našu delegaciju, ali da, kako je rekao, naredna poseta bude nešto duža, kako bi se održali sastanci i van Delhija, u Gudžaratu, Kalkuti, ali i u drugim delovima Indije, od kojih je svaki posećen nekoj grani industrije.

Gužarat je, primera radi, prvi u farmaceutskoj industriji, u kojoj je Indija postigla velike rezultate.

Selaković je dodao da je dogovoren i nasatvak saradnje dva Ministarstva, kao i Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, ali I preduzimanje svega što je potrebno da bi se intenzivirala saradnja sve zemlje u oblasti turizma.

PROČITAJTE JOŠ: DRECUN: Srbija treba da UPOZORI Lajčaka da odustane od izjava koje ohrabruju Prištinu da nastavi sa jednostranim potezima

Šef srpske diplomatije je preneo da je u Srbiji u prvih šest meseci ove godine došlo 998 odsto više indijskih turista nego u prvih šest meseci prošle godine, koja je, istina, bila obeležena kovidom, ali je taj broj svakako više od četiri puta veći od broja turista iz Indije u 2019. godini.

“Indijski prijatelji vole da dolaze u Srbiju, ali nedostaju direktni letovi. Bilo je reči i o tome”, rekao je Selaković.

Preneo je da je bilo reči i o saradnji u oblasti filmske industrije.

“Producenti filmova iz Indije vole da dalaze u Srbiju, da kod nas snimaju filmove, jer imaju jeftiniju uslugu, a naša filmska industija može da zaradi”, rekao je Sleaković.

Dodao je da u razgovoru sa indijskim kolegom pokrenuto mnogo tema o saradnji.

“Ovo je bilo izuzetno putovanje. Od naših indijskih prijatelja možemo mnogo da naučimo, ali i mi njima možemo mnogo da ponudimo.

Potrebno je da se između ovakve dve zemlje nastavi tradicionalno prijateljsvo i da se saradnja podigne na još viši nivo u budućnosti”, zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad