6°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Tanjug

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA JAVNOSTI: Još sinoć smo znali šta Priština! Ovo je jedan od najtežih dana na Kosovu!

Golden Rose ad

Predsednik uživo: 

Vučić je rekao da je ovo jedan od najtežih dana za naš na Kosovu i Metohiji i dodao da je situacija veoma ozbiljna.

Predsednik je kazao kako je danas izvršen najbrutalniji napad sa 350 do zuba naoružanih pripadnika policije. 

Albanci su angažovali i snajperiste koji su pokrivali kuće mladih Srba koji bi se mogli protiviti njihovim protivpravnim akcijama, saopštio je predsednik.

- Mi smo još sinoć znali šta Priština planira. Danas posle šest časova te snage su prešle na sever KiM. Ovo je šesti upad, ali najbrutalniji do sada - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je podsetio da Priština ne ispunjava svoje obaveza iz sporazuma sa Beogradom.

- Mi smo imali dva sporazuma, iz 2011. i 2016. To su 4 dogovora o slobodi kretanja. Suština je da se radi o takozvanim KS tablicama, kojima je produžavana važnost od 2011. do 2016, pa onda do 2021. Osnovna obaveza Prištine je bila formiranje ZSO. U jednom trenutku Briselski sporazum je za njih Sveto pismo, a u drugom je ništa jer ih baš briga za Srbe. Zamislite da vi šaljete neku vojsku i policiju da nešto rade na teritoriji jedne opštine. Koga briga za njihov ustav! Ništa nisu ispunili. Dogovorili smo da se formira regionalna policija Sever - sa 96 odsto Srba. Ali ZSO predlaže komandira, a ZSO ne postoji. Mi osam godina ne možemo da formiramo direktorat policije zato što ne postoji ZSO - podsetio je predsednik Vučić.

- Ovo je vozilo Hitne pomoći koje je prevozilo bolesnika - pokazao je Vučić sliku, pa dodao:

- Zaustavili su to vozilo i skinuli mu tablice. A to su tablice suverene države! - rekao je predsednik.

PROČITAJTE JOŠ: Sastanak ministra Stefanovića sa ambasadorom Azerbejdžana Hasijevom

-Priština je na poslednjem dijalogu rekla da neće da razgovara ni o čemu osim o nestalima, a kada je došlo do tog pitanja, rekli su da neće da razgovaraju dok je na čelu Komisije Veljko Odalović. Oni su od nas tražili 22 lokacije, mi smo istražili 22. A oni nisu istražili 9 od 10 koje smo mi tražili. Mi ne možemo da zamenimo kosti ljudi jer oni kažu da neće dok ne smenimo Veljka Odalovića - rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da nikoga u svetu ne zanima to što nije formirana ZSO.

- Ne zanima ih, nego Srbi moraju da ćute. Neću više nikome da ćutim, svaki dan ću narodu da govorim šta rade i kako krše sve propise - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na slučaj Ivana Todosijevića iz Zvečana koji je osuđen jer je rekao istinu o Račku, a nije imao većinu sudija srpske nacionalnosti u sudskom veću što je bilo dogovoreno sa Prištinom.

- Hoće svima da nam začepe gubicu - rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: Šešelj: HITNO TRAŽITI SEDNICU SB UN!

Vučić je rekao da baš briga bilo koga u svetu za jednog Srbina domaćina i oca, koji sada može samo da razmišlja da li da stavi tablu "kuća na prodaju".

Predsednik je podsetio i na činjenicu da Albanci ne poštuju sporazume o katastru i imovini.

- Brišu desetine hiljada Srba iz biračkih spiskova, zato što im odgovara tako, nijedno pravilo gde su Srbi ne važi kao što važi u ostalim delovima - rekao je predsednik.

Podsećanja radi, specijalne jedinice ROSU raspoređene su još jutros širom severa Kosova i Metohije, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Priština je donela odluku da vozila sa tablicama iz centralne Srbije moraju da imaju privremene registracije tzv. Kosova.

 Vi ni ne znate, ovde je pre neki dan bio prištinski "ministar", radio svoj posao. A kad Petar Petković treba da ide, e onda ne može, kažu da je davao loše izjave, koje se nisu svidele njegovom visočanstvu Kurtiju. Oni sada žele da oduzimaju svima iz ostatka Srbije registarske tablice. NJih baš briga za Sporazum nikakvo pravo nemaju da pričaju o tome. Nisu sproveli administrativno razgraničenje Suvog dola gde živi oko 300 srba. Već više od pet godina odbijaju da upišu manastir Dečane u katastar vlasništva na 24 hektara. Suština je da oni ne rade ništa po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. To vam je kao da uđete u piljaru i dogovorite sa prodavcem da kupite pomorandže za 1.000 dinara. Onda on uzme pare, a ne da vam pomorandže. Tako se ponaša Priština. Izjava Euleksa je smešna. Kažu da će da intervenišu na poziv kosovske policije. Koga ćete još da pozovete protiv nenaoružanih Srba? Hoćete i NATO? - rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: DODIK: Situacija na KiM podvala međunarodne zajednice

On kaže da je beskrajno sit o "pozivu obema stranama".

- Šta smo to mi sad zgrešili? Čime smo ih ugrozili? Koja je to stvar koju smo mi uradili protiv njih? Šta smo mi to unilateralno uradili? - pita Vučić.

Predsednik je rekao da je stopa licemerja prema Beogradu neizdrživa. On je istakao da je sramno to što Albanci dovode naoružane snage protiv običnog srpskog naroda.

Vučić je zamolio narod da ne naseda na provokacije i da Srbija neće dozvoliti pogrom kao 2004. godine.

Podsećanja radi, specijalne jedinice ROSU raspoređene su još jutros širom severa Kosova i Metohije, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Priština je donela odluku da vozila sa tablicama iz centralne Srbije moraju da imaju privremene registracije tzv. Kosova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ ODLUČAN: ZSO mora biti stvorena jer je tako ugovoreno Briselskim sporazumom

RADOJEVIĆ PRED IZBORE NA KIM: Da pošaljemo poruku zajedništva i Prištini i međunarodnoj zajednici!

"Ustanite kada pominjete predsednika Vučića, ON JE I VAŠ PREDSEDNIK!": Selaković oštro odgovorio Vjosi Osmani

AMERIKA IGNORIŠE REALNOST NA KiM: Ne spominju albansku agresiju!

SELAKOVIĆ POKAZAO DOKAZE ŠIPTARSKOG TERORA: Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Balkanu?

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU I METOHIJI: Selaković o napadu na Srbe!

Golden Rose ad