3°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: tanjug

DAČIĆ PORUČIO: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na KiM

Golden Rose ad

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koje izaziva Priština da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na KiM.

Dačić je rekao i da mu sve ovo deluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na "brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma."

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: Srbija je spremna da nastavi dijalog, ali ne prihvata nametnuta rešenja jednostranim kriminalnim akcijama (VIDEO)

- Oni žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima jos mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsednik Aleksandar Vučić je bio jasan - obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantuje bezbednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko ciscenje Srba sa KiM, kao sto je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize - rekao je Dačić. 

On je rekao i da je problem tablica trebalo rešiti u dijalogu, a ne primenom sile.

- Ovde je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije? Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaze da li stoji iza Briselskog sporazuma - jasan je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ: KRESOJEVIĆ ZA "AKTUELNOSTI"-Sahrana Slobodana Miloševića je bila negacija jednog dela društva!

Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.

- Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. Ponasaju se u skladu sa poznatim dobitnicima svetskih nagrada koji pozivaju na mir u svetu. Stalno upozoravaju dve strane. Valjda treba da upozorite ili sankcionišete stranu koja krši Briselski sporazum. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet, ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija - rekao je Dačic.

PROČITAJTE JOŠ:  ŠEŠELJ OTKRIO KOJE DVE SILE STOJE IZA NAPADA ROSU NA KiM: "Ako dođe do krvoprolića, igra je završena!"

On ocenjuje da se dugo izbegava primenjivanje Briselskog sporazuma.

- U pitanju je dugogodišnje izbegavanja primene Briselskog sporazuma, koje su potpisali. Garant tog sporazuma bila je Ketrin Ešton. Treba se setiti donošenja odluke o formiranju kosovske vojske, što je protivno rezoluciji 1244. Danas su kosovske vlasti upale bez ikakve najave na sever KiM. To je direktno kršenje svih dogovora, da ne govorim o taksama, koje su nanele velike štete. Pravo je pitanje da li EU misli da je Briselski sporazum aktuelan ili nije - naveo je Dačić.

On je naveo i da ukoliko je Briselski sporazum važeći onda je neprihvatljivo da u svakom saopštenju iz Brisela stoji uopštena formulacija gde se "obe strane pozivaju na smirivanje situacije".

- To odbijanje da se kaže ko krši Briselski sporazum dovodi do toga da ga Priština ni ne sprovodi. Često su ou Prištine nipodastavali ulogu Ujedinjenih nacija. Oni su stalno hteli da svoju takozvanu državnost iskažu davanjem nekih svojih tablica, pretnjom da neće važiti srpski lični dokumenti i slično - napomenuo je predsednik skupštine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad