2°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: Tanjug

GUVERNER ALEKSANDRIJE SAOPŠTIO: Sarađivaćemo sa SRBIJOM u deset važnih oblasti!

Golden Rose ad

Guverner Aleksandrije Mohamed el Šerif izjavio je danas u Beogradu da osim politike, gde su veze Srbije i Egipta izuzetno jake, postoji još 10 oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.

-Na sastancima u Novom Sadu, u Ministarstvu privrede...otvorili smo vrata za nove investicije i nova ulaganja, razvoj ekonomije i privrede- rekao je El Šerif  i naglasio da je važno da obe zemlje rade na jačanju investicionog polja.

PROČITAJTE JOŠ:  VUČIĆ U BUDIMPEŠTI: Kurti traži priznanje Kosova! (FOTO)

Predsednik aleksandrijske Privredne komore Ahmed Elvakil rekao je da su u delegaciji koja je iz Egipta stigla u Srbiju, značajni biznismeni koji mogu da "namirišu prostor za najbolju saradnju" i da su videli brojne mogućnosti, ne samo na polju trgovinske razmene već i njihovog ulaska na evropsko, odnosno Srbije na afričko tržište.

Elvaki je rekao da saradnju vide i u oblasti privrede, poljoprivrede, IT sektora, turizma, da zainteresovanost postoji i za minerale i tekstilnu industriju.

Predstavnik PK Aleksandrije, Mahmud Ahmed Mari, rekao je da je egipatska strana zainteresovana za srpske jabuke, breskve i maline i da je voćarstvo oblast odakle saradnja najbrže može da počne.

PROČITAJTE JOŠ: SAOPŠTENJE MINISTRA STEFANOVIĆA: Pa zar vas, Mesiću, bar malo nije sram?

Iz Egipta bi u Srbiju, kako dodaje, mogli da izvoze citrusi i mango kao i ono povrće i voće koje ovde ne postoji.

Ambasador Amr Alguvejli naveo je da prostor postoji i za saradnju na infrastruktrnim projektima - izgradnji puteva i urbanom razvoju.

El Šerif je podsetio da se nakon 2011. godine i revolucije u Egiptu mnogo gradi, samo u Aleksandriji za kratko vreme izgrađeno je 30.000 stanova, napravljen je Novi Kairo za šest miliona ljudi, koji će uskoro postati novi administrativni centar zemlje.

-Smatram da je Srbija na ovom polju broj jedan i da zato treba da obnovimo saradnju na graditeljskim projektima- rekao je El Šerif.

Guverner je ocenio da bi poljoprivredna razmena bila olakšana ako bi se ukinule carine. U razmenu bi mogle da se uključe i poljoprivredne mašine koje su imale priliku da vide na Novosadskom sajmu, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:  Stefanović s ambasadorom Rusije Bocan - Harčenkom

El Šerif je izrazio nadu da će svi sporazumi sklopljeni i tokom ove trodnevne posete Beogradu i Novom Sadu biti što pre realizovani.

Dodao je i da bi želeli da se poveća broj turista iz Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad