18°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: Tanjug

MINISTAR SELAKOVIć: Srbija je dobila priznanje za donacije od brojnih delegacija UN

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je u Njujorku održao 33 zvanična bilateralna sastanka na marginama Generalne skupštine UN i još desetak važnih susreta sa visokim zvaničnicima, izjavio je danas da su mnoge delegacije odale Srbiji priznanje za borbu sa kovidom i doniranje vakcina, kao i da su se pojedine interesovale da li od nas mogu da dobiju vakcine.

PROČITAJTE JOŠ:  PREMIJERKA BRNABIĆ: Očigledno je da je Beograd spreman za dijalog, Priština nije!

Selaković je rekao da je bilo interesovanja za donacije vakcina od nekih Srbiji prijateljskih država, kao i da će Beograd po tom pitanju sagledati svoje mogućnosti.

Šef srpske diplomatije je na završetku posete NJujorku, gde je boravio od 21. septembra, istakao da je bilo pravo zadovoljstvo i ponos predstavljati Srbiju.

-Mnogi od naših sagovornika iskazali su veliko interesovanje za način kako je naša drzava organizovala borbu protiv kovida 19 i ukazali na probleme koje imaju sa delom svojih stanovnika koji ne žele da se vakcinišu i da to porzouzrokuje sve veće probleme u borbi protiv kovida, ali su i iskazali i poštovanje za ono što što su predsednik Vucić i Srbija uradili, što se tiče donacija vakcina nama prijatlejskim državama u regionu, kao i našim tradicionalnim prijateljima sa azijskog i afričkog kontinenta- rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ: GORAN VESIĆ U POKRETNOJ KANCELARIJI: Obići ću 150 naselja! (FOTO)

Dodao je da je danas završio bilateralne sastanke, ali da nije završio i sve diplomatske aktivnosti u NJujorku.

-Imao sam priliku da održim 33 sastanka, od čega 28 sa ministrima spoljnih poslova, ali bilo je i desetak susreta sa drugim kolegama, ministrim spoljlnih poslova Danske, Slovačke, Poljske, Grčke, Italije...-rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ:  "Da je pametniji, ne bi mu tema bio Vučić", ODGOVORIO JE VULIN PREDSEDNIKU HRVATSKE!

Kaže da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom i da je na svim tim sastancima iskoristio svaku priliku da upozna kolege sa aktuelnostima vezanim za Srbiju.

Selaković napominje da sve te delegacije pozdravljaju ozbiljan i fantastičan uspeh Srbije u konsolidavanju i razvoju njene ekonomije.

Ističe da je Srbija bila na ivici ambisa po pitanju ekonomije pre samo sedam godina, a sada je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:  KURTI SAZVAO ZA VEČERAS SASTANAK PRIŠTINSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI!

Seleković navodi da je strane predstavnike upoznao i sa poslednjim dešavnjima na KiM i principijelnoj poziciji Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Navodi da je veliki broj zemalja potvrdio dolazak na obeležavanje 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nevrstanih 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Selaković je napomenuo da čak ni u UN na Generalnu skupštinu nije došlo puno stranih delegacije zbog sitaucije sa koronom, ali da će puno njih doći u Beograd, koji će postati jedno od najzačanijih mesta za multilateralizam i saradnju država na osnovu vrednosti upisanih u Povelju UN.

PROČITAJTE JOŠ:  Ministar Vulin o stvaranju "Velike Albanije": Sve što se dopusti Šiptarima, neće se moći zabraniti Srbima

Kako je rekao, tim zemljama je stalo da njihovi predstavnici vide Srbiju koja se posle toliko decenija podiže na noge.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar