0°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/selakovic

Izvor: tanjug

MINISTAR NIKOLA SELAKOVIĆ ZAPOČEO ZVANIČNU POSETU MEKSIKU: Obe zemlje su posvećene istim vrednostima!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Meksiko Sitiju započeo zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom Senata Olgom Sančez Kordero.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru istakao da su obe zemlje posvećene istim vrednostima, poštovanju međunarodnog prava, teritorijanog integriteta i suvereniteta, kao i prava svake države da bira svoj put razvoja.

Selaković je rekao da je za njega i srpsku delegaciju velika čast što je posetio meksički Senat i da kao pravnik, političar i ministar smatra da je parlament "hram svake nacije".

PROČITAJTE JOŠVUČIĆ POSLAO SNAŽNU PORUKU NARODU NA KIM: Hvala vam, moramo da se BORIMO! (VIDEO)

Ministar je istakao da mu je, takođe, velika čast što će danas učestvovati u ceremoniji obeležavanja 200 godina od nezavisnosti Meksika i što će na tom važnom događaju predstavljati srpsku Vladu i narod.

Selaković je ukazao na veliki doprinos Sančez Kordero jačanju veza dve zemlje i podsetio da je nedavno ratifikovan i sporazum o saradnji Srbije i Meksika u oblasti kulture i obrazovanja, sporta i omladine.

- Uprkos velikoj geografskoj udaljenosti koja nas razdvaja, imamo mnogo zajedničkih stvari i sličnosti- dodao je Selaković.

Ukazao je da je Srbija strateški posvećena evropskim integracijama i da ima puno potencijala za unapređivanje saradnje sa mnogim prijateljskim državama širom sveta.

PROČITAJTE JOŠANA BRNABIĆ POSLALA OTVORENO PISMO - JASNI STAVOVI O PRETNJAMA VUČIĆU!


Podsetio je da se u oktobru organizuje u Beogradu veliki samit zemalja Pokreta nesvrstanih, na koem će biti obeležena 60. godišnjica tog pokreta, kao i da je osnivačka konferencija nesvrstanih bila upravo u Beogradu, u septembru 1961. godine.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija jedina zemlja bivše Jugoslavije koja ima ambasadu u Meksiko Sitiju, ali da time nije zadovoljna i da želi da njena diplomatska misija u Meksiku bude unapređena.

On je informisao predsednicu Senata Meksika o uspesima Srbije u prethodnom periodu, navodeći da je Srbija zahvaljujući liderstvu predsednika Aleksandra Vučića započela pre sedam godina duboku društvenu i ekonomsku reformu, čiji su rezultati sada vidljivi.

- Srbija je već drugu godinu najbrže rastuća ekonomija u Evropi i ovu godinu ćemo završiti sa najmaje 6,5 odsto rasta BDP-a. Kada je reč o investicijama u životnu sredinu, prvi smo u regionu, kao i po nivou priliva stranih direktnih investicija. Srbija je od poljoprivredne i industrijske zemlje uspela da razvije moćnu IT industriju, moderne tehnologije i veštačku inteligenciju i želimo da delimo "nou hau" sa prijateljskim zemljama- naveo je Selaković.

Selaković je preneo pozdrave predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, kao i predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića i pozvao sagovornicu u zvaničnu posetu Srbiji i sprskom parlamentu.

Koredro je pozdravila ministra Selakovića i srpsku delegaciju i istakla da joj je čast što može da primi goste iz Srbije.

Takođe, poručila je da Meksiko poštuje Srbiju i da sa njom želi još bolju saradnju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad