6°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Tanjug

IVICA DAČIĆ: Slanje policijskih snaga na sever Kosova je visok stepen rizika!

Golden Rose ad

 Slanje policijskih snaga na sever KiM bez obaveštavanja Kfora i predsednika srpskih opština, nije prva provokacija Prištine, ali je u svakom slučaju jedna od onih koje nose visoki stepen rizika, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Istakao je i da je ovo ujedno proba za neke nove akcije u budućnosti, a da će situacija zavisiti od reakcije međunarodne zajednice.

"Oni u stvari ispituju teren koliko će daleko neko ići u njihovoj kritici i zato je bitno da međunarodna zajednica razume da, ukoliko se ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija ne ograniči, da time sami doprinose izazivanju regionalne nestabilnosti", kazao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ: Moguće povlačenje ROSU sa severa Kosova!

Dodaje da ovakve napetosti mogu da izazovu i ozbiljnije bezbednosne probleme jer nažalost situacija u regionu je takva, kaže, da jedan incident može da izazove niz vezanih događaja i da ugrozi mir na našem prostoru.

Kada je reč o reakciji međunarodne zajednice koja poziva obe strane na smirivanje tenzije, Dačić kaže da je to uobičajeno i ističe da je nekorektno jer Srbija nikada nije bila ta strana koja je izazivala tenzije.

"Naprotiv, Srbija je bila uvek ta strana koja je primenjivala sve što smo potpisali i dogovorili se za razliku od Prištine, koja je od samog početka radila na opstrukciji Briselskog sporazuma", naveo je.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR VULIN OČITAO LEKCIJU HRVATSKOM PREDSEDNIKU: Savez bačkih Bunjevaca podržao Vulinovu izjavu

Na pitanje da li je EU pokazala da ne može da bude dostojan medijator između Beograda i Prištine, Dačić kaže da ukoliko EU zaista ne omogući da se Briselski sporazum sprovede sebe će definisati kao nekredibilnog pregovarača.

Podsećajući da su Briselski sporazum potpisali on, Hašim Tači i Ketrin Ešton, Dačić je ukazao na to da je odlaskom Eštonove EU izgubila dosta na kredibilitetu jer Federika Mogerini nije imala dovoljno političke snage i podrške najvažnijih faktora u EU za sprovođenje sporazuma.

"Ako EU nije u stanju da posle osam godina od potpisivanja sporazuma omogući da se on primeni, ako nije u stanju čak ni da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji onda se postavlja pitanje suštine i zašto bi se vodili bilo kakvi pregovori", kaže dačić.

Dodaje da će Srbija ostati verna dijalogu.

"Nećemo biti mi ti koji će kršiti Briselski sporazum, mi ćemo uvek učestvovati u dijalogu, znamo mi šta je krajnji cilj Prištine, to je da zauzmu sever, ako zauzmu sever onda im više ništa nije bitno zato što će to usloviti novo etničko čišćenje i proterivanje Srba sa severa i praktično Srba neće biti na KiM i time je, sa njihovog aspekta, problem rešen", kazao je Dačić.

Ukazao je na to da se to ne sme dozvoliti i da je to crvena linija Srbije za koju svi treba da znaju.

Na pitanje kako Sjedinjene Američke Države gledaju na celu situaciju i "svoje čedo", predsednik parlamenta smatra da su oni došli u situaciju da ne znaju šta će sa svojim čedom, odnosno da bi ga rado smestili na prevaspitavanje.

"Ali, na njima je da odluče kako će se dalje prema tome odnositi, tu nema mnogo emocija, ako je njima interes da se sačuva mir i stabilnost znaju oni kako se to sprovodi, pitanje je samo hoće li ili neće", ukazao je Dačić.

Međutim, ističe, da se to ne može reći za EU jer Unija nije jedna država, jedan čovek, već je toliko mnogo različitih interesa da oni i po nekim drugim pitanjima ne mogu da dođu do koncezusa.

"Ali, kada je reč o SAD, Nemačkoj i drugim velikim silama, oni tačno znaju kako da se disciplinuju oni koje su stvorili", zaključio je Dačić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

(UŽIVO) PREDSEDNIK O "JOVANJICI"- Bio je primenjivan metod hibridnog rata protiv Srbije!

RADOJEVIĆ PRED IZBORE NA KIM: Da pošaljemo poruku zajedništva i Prištini i međunarodnoj zajednici!

"Ustanite kada pominjete predsednika Vučića, ON JE I VAŠ PREDSEDNIK!": Selaković oštro odgovorio Vjosi Osmani

AMERIKA IGNORIŠE REALNOST NA KiM: Ne spominju albansku agresiju!

SELAKOVIĆ POKAZAO DOKAZE ŠIPTARSKOG TERORA: Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Balkanu?

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU I METOHIJI: Selaković o napadu na Srbe!

Golden Rose ad