21°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: tanjug

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Energetska bezbednost pitanje broj jedan

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je za čitav svet, uključujući i Srbiju, energetska bezbednost pitanje broj jedan, odnosno kako da imamo dovoljno energije i da ta energija bude po održivim cenama.

Mihajlovićeva je na kraju posete Moskvi, gde je prisustvovala energetskog forumu „Ruska nedelja energetike 2021”, na kojem su bili prisustni najveći akteri na svetskom energetskom tržištu, rekla da procene kažu da će se iz aktuelne energetke krize izaći verovatno na proleće iduće godine i da svi već razmišl?aju o razvoju koji će uslediti posle toga.

PROČITAJTE JOŠ: DA U NEDELJU ODBRANIMO I SAČUVAMO NAŠE OPŠTINE NA KIM: Petković obišao raseljene u Kragujevcu! (FOTO)


„Energetska kriza u svetu izazvana je jednim delom lošim planiranjem kakva će biti tražnja za energentima nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, ali su i na ovoj konferenciji svi mnogo više govorili o nedostatku investicija u prethodnom periodu, upravo u samom energetskom sektoru. Takođe je jasno da više nema razgovora o donošenju bilo kakvih odluka u energetici, a da nema u isto vreme brige o životnoj sredini, a pre svega o borbi protiv klimatskih promena”, navela je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala da čak i na panelu koji je bio posvećen uglju, niko nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promena ili da treba ostaviti sve termoelektrane da rade bez postavljanja određenih ciljeva i rokova, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

PROČITAJTE JOŠ: PETKOVIĆ SA RASELJENIM LICIMA SA KIM U KRALJEVU: Da se okupimo, udružimo i izađemo na izbore u nedelju


Ona je navela da se, naprotiv, pričalo o tome da gas može biti tranziciono gorivo, da vodonik predstavl?a budućnost kad je reč o energetskoj stabilnosti, a delom i o nuklearnoj energiji.

„Sviđalo nam se to ili ne, Zelena agenda predstavlja revoluciju u oblasti energetike i svi treba da razmišljamo o tome kako će izgledati naše strategije i planovi za budućnost. Što pre uđemo u voz zelene energije, zelene revolucije i borbe protiv klimatskih promena, imaćemo mnogo više mogućnosti i za nove investicije koje su jako važne u energetskom sektoru, a samim tim i za jednu zdraviju energetsku politiku”, rekla je Mihajlovićeva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar