21°C

Beograd

Photo: YTPrintskrin/United Nations

Izvor: Novosti

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU I METOHIJI: Selaković o napadu na Srbe!

Ministar  spoljnih poslova Nikola Selaković danas će u NJujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori o akciji na severu KiM, u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje, i to na sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Osmani se obraća se prvi put posle nereda na severu Kosova

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin prestaviti izveštaj, mesto je na kojem će ministar Selaković pred članicama SB UN moći da govori i o brojnim jednostranim potezima Prištine, poput onoga u sredu, kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoružane kosovske specijalne snage koristile šok-bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Vljosa Osmani o Riti Ori, Dua Lipi, Slobi Miloševiću...

Predstavnica lažne države Kosovo govori o Riti Ori, Dua Lipi i fudbalerima iz južne srpske pokrajine na sednici SB UN.

Ona je takođe govorila o vakcinaciji. Ona je ponovo pričala o "genocidu" na Kosovu i Metohiji od strane srpske vojske.

Osmani je neubedljivo pokušala da odbrani nasilne akcije Prištine, te pričala negativno o bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, ponavljajući skoro 30 godina staru matricu.

Nikola Selaković: Priština ne poštuje Briselski sporazum

Ministar Selaković rekao je da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji. 

Bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

- Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga; da se nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini - dodao je.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

On je podsetio na napad Srbe od pre 2 dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.

- To mora biti zaustavljeno - rekao je on.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

- Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena - rekao je Selaković.

On je objasnio da je "šverc" bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.

Selaković objašnjava da je incident napravljen kako bi vlast u Prištini popravila svoj izborni rezultat, imajući u vidu da lažna država uskoro ide na izbore.

Ministar je podsetio i na incidente koje je ROSU izazvala na Brnjaku i Jarinju. On je podsetio da se radilo o prekomernoj upotrebi sile od strane "policije" lažne države. 

- Cilj napada je bio da isprovocira Srbe i Beograd da na neki način brzopleto reaguju - rekao je Selaković i objasnio da Priština pokušava da obriše 10 godina dijaloga i da pokušava da izbriše dijalog kao način rešavanja problema.

- Postoji samo jedna strana koja izaziva incidente, a to su privremene vlasti u Prištini - rekao je Selaković i pozvao na odlučnu reakciju međunarodne zajednice.

Objasnio je i da se ne radi o incidentima, već o kampanji zastrašivanja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Selaković je podsetio na slučaj Dragice Gašić koja se vratila u Đakovicu. On je rekao da je gospođa Gašić trpela pretnje i postala žrtva instuticionalnog progona, jer je progonila i "policija" lažne države.

- Umesto zaštite, ta teško bolesna žena je potom postala žrtva i institucionalnog progona, koji su nad njom pokrenuli organi lokalne samouprave i policije. Pošto se u ovom slučaju radi o osobi koja je prvi i jedini srpski povratnik u Đakovici nakon više od dvadeset godina, za očekivati je bilo da će u tom trenutku u zaštitu njenih prava stati barem organizacije civilnog društva. Međutim, postupcima usmerenim na progon gospođe Gašić ubrzo potom su se priključile i NVO iz Đakovice, među kojima i one koje od međunarodnih donatora dobijaju sredstva za projekte povezane sa jačanjem demokratije i vladavine prava - rekao je Selaković

On je podsetio i na poslednji napad na profesorku u penziji Rumenu LJubić čija je kuća dva puta kamenovana za 24 sata.

Ministar je objasnio da se samo 1,9 odsto raseljenih lica nealbanske nacionalnosti vratilo svojim kućama.

- Verujem da će ovo ohrabriti članove SB i drugih međunarodnih institucija da se postaraju o problemu raseljenih lica koji se mora rešiti po Rezoluciji 1244 - rekao je Selaković. 

Srbija je i dalje za kompromisno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 koje će obezbediti mir i stabilnost, podseća šef diplomatije.

Selaković je podsetio i na protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, objašnjavajući da se radi o kršenju Briselskog sporazuma zbog toga što većina članova veća nije bila srpske nacionalnosti, kako je dogovoreno i potpisano u Briselu.

On je objasnio i da je Srbija i dalje posvećena rešavanju problema nestalih lica.

Tanin: Sve mora ići kroz dijalog

Zahir Tanin je podsetio je na upad ROSU na Jarinje i Brnjak. On je podsetio i novo raspoređivanje ROSU na severu KiM i rekao da je tokom dana ta akcija izazvala još sukoba. 

- Bilo je čak i rana koje su mogle biti fatalne - rekao je Tanin i objasnio da su civili objasnili da je suzavac dolazio do njihovih kuća.

On je rekao da je protiv jednostranih akcija i dodao da sve mora ići kroz dijalog.

PROČITAJTE JOŠ:  MINISTARKA PRAVDE POTVRDILA: Venecijanska komisija pohvalila ustavne reforme

- Poslednje akcije su samo produbile nepoverenje među srpskom populacijom na severu - rekao je on.

On je rekao da "Otvoreni Balkan" koji podstiče predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste obećavajući korak uprkos nesuglasicama.

- Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni - rekao je Tanin, nazivajući dokumente "potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja". 

PROČITAJTE JOŠ:  VUČIĆ POTPISAO INVESTICIONI UGOVOR SA KOMPANIJOM "HANSGROHE": Veliki i važan dan za celu Srbiju! (VIDEO)

Vljosa Osmani napravila gaf

Predstavnica lažne države Kosovo Vljosa Osmani krenula je da sedne pre poziva predsedavajućeg, te joj je on očitao lekciju objasnivši joj da mora da sačeka da je pozove.

Printskrin/United Nations

Ministarstvo je prethodno najavilo šta će ministar govoriti na sednici:

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u NJujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SB UN i predstojećoj sednici posvećenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

 

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i očuvanju mira i stabilnosti.

 

Sednica će biti prilika da ministar izrazi zabrinutost što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, imajući u vidu da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

 

U svetlu svih tih dešavanja, ministar će još jednom naglasiti da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, iako se SAD zalažu da se mandat misije privede kraju.

Sednica SB UN prilika je da se još jednom kaže da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja i da se naglasi da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, i da za tačno 3.100 dana nije došlo do napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora Donike Gervale bili vidljivi simboli tzv. Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar