4°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/United Nations

Izvor: Tanjug

AMERIKA IGNORIŠE REALNOST NA KiM: Ne spominju albansku agresiju!

Američki predstavnik u UN pozdravio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN postizanje dogovora oko registarskih tablica između Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, i ocenio da je to dokaz da, kada se lideri "otvoreno i ozbiljno" angažuju, mogu da nađu "zajednički jezik".

- Ovaj dogovor predstavlja korak napred za Kosovo i Srbiju i stabilnost na Zapadnom Balkanu. On je dokaz da, kada se lideri angažuju otvoreno i ozbiljno, mogu da nađu zajednički jezik, od čega korist imaju svi njihovi građani. - rekao je predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na KiM.

PROČITAJTE JOŠ: SELAKOVIĆ POKAZAO DOKAZE ŠIPTARSKOG TERORA: Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Balkanu?

SAD, kako je naglasio, ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave da rade na ostvarivanju napretka u odnosima kroz, između ostalog, primenu sporazuma i nalaženje rešenja za druga pitanja kroz dijalog, koji se vodi posredstvom EU.

- Dijalog je najbolja platforma za rešavanje pitanja i normalizaciju odnosa, uz postizanje dogovora o uzajamnom priznanju na kraju. - naveo je on.

Ocenio je da UNMIK nije igrao ključnu ulogu oko rešavanja problema u vezi sa registarskim tablicama i pozvao na okončanje te misije.

- UN i dalje može da ima važnu ulogu u daljem razvoju demokratskih normi i institucija u regionu, ali ta uloga ne zahteva zadržavanje mirovne misije na Kosovu - rekao je američki ambasador.

PROČITAJTE JOŠ:  SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU I METOHIJI: Selaković o napadu na Srbe!

On je dodao da su SAD "razočarane" što njihovi raniji pozivi usmereni ka ukidanju UNMIK-a "nisu naišli na razumevanje", navodeći da Vašington "traži da se načini plan usmeren ka gašenju misije UN na Kosovu".

Naglasio je da su SAD u potpunosti posvećene čuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Blisko ćemo sarađivati sa EU partnerima u negovanju mirnih, prosperitetnih, multientičkih društava na Zapadnom Balkanu, koja poštuju vladavinu prava. - zaključio je on.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad