3°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Vizion Plus TV

Izvor: Telegraf

ŠALENBERG: Zapadni Balkan je unutrašnjost Evropske Unije

Golden Rose ad

Ne postoji alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi trebalo jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već prepoznatljive jasne linije cilja - izjavio je novi austrijski kancelar

Ne postoji alternativa članstvu Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, uveren je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, a po pitanju nedavnih incidenata na KiM, kaže da se mora sprečiti dalja eskalacija i nada se da će se sada, posle lokalnih izbora, vratiti nešto više mira.

PROČITAJTE JOŠ: PREPORUČENO OTVARANJE DVA KLASTERA: Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, veliki plus za privredu

U izjavi za Tanjug, Šalenberg je ukazao da je Zapadni Balkan region u neposrednom susedstvu Austrije, koja je sa ovim regionom tesno povezana ljudima, ekonomski, politički i kulturno, zbog čega je njegova poruka svim zemljama Zapadnog Balkana jasna - budućnost im je u EU.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakva alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja.

- Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji, i okružen je EU. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu ima neposredne posledice po nas - rekao je Šalenberg. Kancelar Austrije ukazao je i da je potrebno konačno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se, primećuje, radi o obezbeđivanju tog regiona Evrope.

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Pozivam kosovske Albance da više ne prihvataju tu militantu politiku i da sarađuju sa Srbima

Podseća i da je na prošlom Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, iskazana jasna privrženost svih članica EU evropskom perspektivi Zapadnog Balkana.

- Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smemo, kao EU, ostaviti vakum u tom regionu - upozorava Šalenberg.

Na pitanje da li će kao kancelar pokušati da podstakne širenje EU, i koje inicijative planira, odgovara da će se svakako intenzivno zalagati za napredak u pristupnim pregovorima, te da je Austrija u stalnom kontaktu sa Briselom, evropskim partnerima i državama Zapadnog Balkana.

- Države regiona mogu i dalje da računaju na našu punu podršku, posebno kod potrebnih reformi - dodaje austrijski kancelar.

Na pitanje koliko i na koji način EU može da doprinese deeskalaciji tenzija između Prištine i Beograda, koje su posebno zabeležene u poslednje vreme, Šalenberg kaže da se ponovo pokazalo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA 20. OKTOBAR: U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo!

- Ono što treba je izgradnja poverenja. Za to je neophodna potpuna primena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posledice po ceo region. To ne može biti u ničijem interesu - istakao je Šalenberg.

On je naveo i da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa punu podršku Beča.

- Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da sprečimo dalju eskalaciju. Nadam se, takođe, da će se nakon lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira - poručio je Šalenberg.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad