25°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/happytv

Izvor: tanjug

BRNABIĆ I ROT O NASTAVKU SARADNJE: Razgovori o napretku Srbije ka EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednicom nemačkog Bundestaga Klaudijom Rot o bilateranim odnosima, nastavku političke i ekonomske saradnje, napretku Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i aktivnostima na realizaciji zelene agende.

Brnabić je zahvalila gošći što će sutra posetiti Kragujevac u kojem se obeležava 80 godina od kada su nemačke okupacione snage ubile više hiljade civila, među kojima i đake Kragujevačke gimnazije.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE DUGO VREMENA USPEO SAM DA NATERAM PREDSEDNIKA DA IZAĐE: Ministar Mali objavio fotografiju sa Vučićem (FOTO)

Rot je rekla da u posetu tom gradu odlazi sa porukom da se tako nešto više nikada ne ponovi i da bi naglasila značaj zajedničkog sećanja.

Premijerka je istakla da je jedan od dva glavna prioriteta vlade koju vodi, osim vladavine prava, zelena agenda i da je, u vezi sa tim, posebno zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Nemačkom na projektima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Nemačka je, dodala je premijerka, jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu - najvažniji bilateralni donator i prvi spoljnotrgovinski partner.

PROČITAJTE JOŠ: POTPREDSEDNICA BUNDESTAGA: Važno sto je u Izveštaju EK konstatovan napredak Srbije

Prema njenim rečima podrška Nemačke na evropskom putu je od izuzetnog značaja, posebno kada je reč o otvaranju dva nova klastera, što se uskoro očekuje.

Predsednica vlade je sagovornici prenela da je Srbija učinila napredak u oblasti vladavine prava, što je potvrdila i Evropska komisija u svom izveštaju, kao i da je lično posvećena radu u oblasti bezbednosti novinara i slobodi medija.

Klaudija Rot je ukazala da su tokom pandemije u Nemačkoj prioriteti stavljeni na imunizaciju stanovništva i zdravlje ljudi, ali da je takođe uverena da će zelena agenda ostati visoko na lestvici i vladi koja treba uskoro da bude formirana, a premijerka ukazala da se u Srbiji jednaka pažnja poklanja kako zelenoj energetskoj tranzicijii tako i zaštiti životne sredine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar