18°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

TABAKOVIĆ: Na rast inflacije ne utiče povišena tražnja

Na blagi rast inflacije u Srbiji ne utiče povišena tražnja zbog državnih davanja, već troškovni pritisci među kojima su uska grla u lancu snabdevanja, rast cene energenata, metala i drugih sirovina i to uglavnom dolazi sa globalnih tržišta, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na skupštinskom Odboru za finansije, Tabaković je istakla da od marta 2020. godine do septembra 2021. godine, Srbija ima inflaciju u proseku od 2,2 odsto i dodala da je u manjoj meri na povećanje inflacije uticala suša. 

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO U POSETU AMBASADORA ALŽIRA(FOTO)

- Najvažnije je da držimo usidrenim inflaciona očekivanja i da imamo prelivenu inflaciju iz sveta, po pitanju cena energenata i hrane, a da nam jednokratna i druga povećanja plata i davanja građanima nisu ni na koji način uticala na povećanje inflacije u smislu tražnje - rekla je ona i dodala da je obaveza države da drži inflaciona očekivanja koja su u granicama cilja. 

Tabaković je iznela podatak da je bazna inflacija u Srbiji trenutno 2,6 odsto, dok je u Češkoj 5,8 odsto, u Rusiji 7,6 odsto, Poljskoj i Mađarskoj oko četiri odsto, a u Rumuniji nešto ispod četiri odsto i dodala da razloga za strah od inflacije ne bi trebalo da bude u velikoj meri, kao i da je uverena da će se projekcije NBS ostvariti i da će u drugoj polovini naredne godine inflacija biti u granicama cilja. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar