32°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Tanjug

SUTRA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Na dnevnom redu rebalans budžeta za 2021. godinu

Skupština Srbije počinje sutra novu sednicu, a prema najavama ministra finansija Siniše Malog, poslanici će raspravljati o rebalansu budžeta za 2021.godinu.

Ministar je ranije objasnio da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra za devet meseci i većih izdvajanja za kapitalne projekte, kao i zbog nastavka pomoći građana.

PROČITAJTE JOŠ: Uručeni ugovori za stanove za 14 izbegličkih porodica  

Mali je ocenio da se srpska ekonomija oporavlja od globalne krize izazvane pandemijom brže od očekivanog i da ostvaruje rezultat bolji za 183 milijardi dinara u odnosu na prethodni rebalans u aprilu.

Prema njegovim rečima, ušteđen novac je usmeravan na kapitalne investicije, razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda.

Rebalansom je smanjena projekcija deficita u odnosu na onaj koji je projektovan u aprilu i biće 4,9 odsto, a udeo javnog duga u BDP-u biće 58,2 odsto. 

PROČITAJTE JOŠ: POČELA JE "ĆIRILICA" - SAZNAJTE: Jesu li SRBI OPASNIJI OD KORONE?!  

- Do kraja godine očekuje se rast veći od sedam odsto - rekao je Mali i naveo da je država sve svoje obaveze ispunila i da su plaćene obaveze u dinar i u dan, prema građanima i privredi, kao i da je nivo javnog duga pod kontrolom i da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama i podizanjem plata i penzija.

Rebalans je predvideo i novac za početak gradnje metroa u Beogradu, a pripremni radovi na izgradnji bi trebalo da krenu u drugoj polovini novembra.

Nastaviće se sa izgradnjom Moravskog koridora, očekuje se da će do marta sledeće godine biti završen autoput od Pojata do Kruševca, a gradiće se i put od Požarevca do Golupca. 

Obezbeđen je novac za izgradnju Kliničkog centra u Beogradu, fabriku vakcina, planirane saobraćajnice, za kanalizaciju I izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u više od 60 opština i gradova.

Na dnevnom redu Skupštine biće i Predlog zakona o Zaštitniku građana, izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.  

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar