31°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Tanjug

MILOVAN DRECUN: Organizovani kriminal hara, mladi Albanci nemaju nikakvu perspektivu

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je Srpska lista rezultatom na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji potvrdila da srpski narod na KiM želi punu koordinaciju delovanja svojih političkih predstavnika sa zvaničnim Beogradom.

Drecun je rekao da srpski narod dobrim rezultatom Srpske liste u prvom krugu lokalnih izbora jasno odgovorio na sve jednostrane mere Prištine.

PROČITAJTE JOŠ: "NAJTEŽI JE POLOŽAJ STARIJIH ŽENA U SELU", Milan Krkobabić u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY


"Visoko poverenje koje je dato Srpskoj listi, a samim tim i zvaničnom Beogradu, pokazalo je da se Srbi ne plaše nikakvih nasilnih akcija Prištine, da će ubuduće jedinstveno odgovarati na eventualne takve nove akcije i to je dobra stvar za Srpsku listu, ona je time potvrdila svoju političku snagu i mogla je da izađe sa zahtevom Prištini da, ako se ne formira ZSOa, da će se uskoro odustati od učešća u privremenim institucijama samouprave u Prištini", naveo je Drecun.

Dodao je da je Srpska lista rezultatom potvrdila da srpski narod na KiM smatra da bez države Srbije ne može da opstane u narednom periodu.

PROČITAJTE JOŠ: Zapaljive govore ostavimo po strani, a Izetbegović je dobrodošao u Beograd" SUZANA GRUBJEŠIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO" NA TV HAPPY


Govoreći o albanskim političkim strankama, Drecun je ocenio da su albanski birači poslali poruku premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da nisu zadovoljni onim što je uradio i da nije ispunio ono što je obećao na parlamentarnim izborima u pokrajini.

"Albanci očito nisu zadovoljni kvalitetom života, nemaju nikakvu ekonomsku perspektivu. Bezizlazna je situacija, visok stepen kriminalizacije društva na KiM. Organizovani kriminal hara, on iz senke vlada. Mladi nemaju nikakvu perspektivu, nezaposlenost, posebno kod mladih je ogromna", naglasio je Drecun.

Dodao je da je Beograd uspeo da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji otvori ekonomsku perspektivu, da uloži u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, što donosi određene rezultate, ali da je stepen poštovanja ljudskih prava srpskog naroda na KiM na neprihvatljivo niskom nivou.

Drecun je rekao da u novembru slede teški pregovori sa Prištinom koji će potrajati, ali i da su se Samoopredeljenje i Kurti izjasnili da za njih Briselski sporazum nije važeći i da je protivan takozvanom ustavu privremenih institucija.

"Imamo veoma nejasnu situaciju u kojoj od zvaničnika EU koja je posrednik u razgovorima stižu upozorenja da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, da se govori o Zajednici, iz Prištine govore da neće formirati Zajednicu. I sada čekamo. Mislim da se Lajčak nešto čudno ućutao, ne oglašava se, a on je taj koji treba da pripremi razgovore", rekao je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, budućnost politike Aljbina Kurtija je vrlo neizvesna i da, ako on ne odustaje od nerealizacije Briselskog sporazuma, razgovori sa Beogradom nemaju nikakvu perspektivu.

Drecun smatra da Kurti pokušava da se dođe samo do "međusobnog priznanja" bez formiranja Zajednice srpskih opština, a da, kada se to dobije, onda budu rešavana ostala pitanja.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar