-2°C

Beograd

Photo: Tanjug/Prinskrin

Izvor: tanjug

SELAKOVIĆ I VANG: Srbija i Kina će uvek biti partneri

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se jutros sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, koji boravi u poseti Srbiji.

Kineski ministar Vang Ji istakao je da mu je velika čast što je u mogućnosti da poseti Srbiju i da razgovara o daljem razvoju bilateralnih odnosa.

PROČITAJTE JOŠ: IVICA DAČIĆ SE SASTAO SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA KINE

-Selaković je moj dobar prijatelj. Vi ste mlad, veoma uspešan političar u životu Srbije. Imate čvrstu volju i iskren stav za dalji razvoj našeg čeličnog prijateljstva. To sam osetio kada sam ugostio vašu delegaciju, kada smo razmenili mišljenje i učvrstili prijateljstvo. Dobro smo se upoznali i postavili dobar radni odnos i odlučio sam da na osnovu toga posetim Srbiju -rekao je Vang.

Ukazao je da uzajamne posete ministara spoljnih poslova dve zemlje za manje od pola godine pokazuju da obe strane pridaju veliki značaj odnosu Srbije i Kine i njihovom partnerstvu.

-Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo. Prijateljstvo koje je izdržalo iskušenja i promene na međunarodnoj sceni -rekao je Vang.

PROČITAJTE JOŠ: ESKOBAR DANAS U KONGRESU O ANGAŽMANU SAD NA ZAPADNOM BALKANU

On je dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija.

-Kina će uvek biti partner Srbije. Cilj mog dolaska je da se nađe održivi put za duboku stratešku razmenu sa Srbijom i da podignemo nivo naše saradnje- poručio je Vang.

Selaković je kineskom kolegi, kojeg je oslovio sa "dragi prijatelju, brate", poželeo dobrodošlicu u Srbiju, ističući da se naša zemlja ponosi svojim odnosima sa Kinom i da se nada poseti kineskog predsednika.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da vas ugostim u našoj prestonici, gde niste prvi put, ali jeste prvi put kao šef delegacije i ministar spoljnih poslova u isto vreme- rekao je Selaković na početku sastanka.

On je istakao da je zvanična poseta Vanga Beogradu odlična prilika za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima od obostranog interesa zemalja koje vezuje čelično prijateljstvo.

Selaković je ukazao da se odnosi Srbije i Kine, uprkos svim problemima koje je u svetu stvorila pandemija korona virusa, neometano razvijaju, a dve države su, i pored pandemije, uspele da održe nivo razmene poseta na visokom nivou.

PROČITAJTE JOŠ: U EMISIJI "POSLE RUČKA" O NOVOM PLANU ALBANACA ZA KIM: Kurti se igra vatrom, stavlja svoje sitne interese iznad regionalne stabilnosti!

-Srbija se ponosi svojim odnosima sa Kinom, kojima poseban zamajac daje lični odnos veoma iskrenog bliskog prijateljstva između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Ðinpinga. Naša želja je, i nadamo se da će, uprkos odlaganjima do kojih je došlo zbog pandemije, ubrzo doći do realizacije posete kineskog predsednika Srbiji- poručio je Selaković.

U prisustvu dvojice ministara potpisan je i Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova sastaće se danas i sa predsednikom Srbije Aleksndrom Vučićem, a juče je, po dolasku u Beograd, razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Vang Ji će do sutra posetiti nekoliko evropskih zemalja - pored Srbije, i Grčku, Albaniju i Italiju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad