0°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: HappyBSC

"PREKO PUTINA ĆEMO UĆI U EVROPSKU UNIJU, RUSIJA BEZ NAS NE MOŽE", za TV HAPPY Branko Radun

Odlazak u Rusiju od presudnog je značaja za našu zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na ovu temu u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY govorio je analitičar, Branko Radun:

-Cena gasa je jako bitna jer se desio lom na tržištu gasa. Ovi drugi koji su pregovarali, dobili su visoku cenu, ali recimo Moldavija je dobila nižu cenu. I Belorusija isto. Rusi gledaju i poslovnu priliku, sada se gleda na 10 godina ta cena. Takav ugovor se napravio. Ubeđen sam da ćemo dobiti bolju cenu, ali to nije jednostavan zadatak. Ali, malo poznata stvar je da smo i mi potrebni Rusiju, a ne samo oni nama. Rusija je u izolaciji, i svi im uveli sankcije osim nas.  Veliki udar bi bio da recimo mi uđemo u NATO. To bi bio veliki udar na njihovo samopouzdanje.

O medijima protiv Rusije, Radun kaže: 

-Mediji koji vode kampanju protiv Rusije  su dobili novac za to. To su prozapadni mediji i priča o slobodnom novinarstvu je mit. Amerika ne krije da je platila za kampanju protiv uticaja Rusije na evropskom prostoru. Boje se da EU nije sposobna da se ovde održi jer je zaustavila proces proširenja, više nema datuma za ulazak država. Oni se boje uticaja Turske, Rusije i Kine. Turska igra pod vođstvom Erdogana sve moćniju ulogu, ona je sada velika regionalna sila. EU je u strahu da ovaj prostor ne preuzmu neke druge sile, pa možda i prelome da Srbija da uđe. Narodski rečeno, Srbija će preko Putina ući ući u EU. Nama je dobro da imamo dobre odnose na obe strane, jer se onda oni više trude oko nas. Mi smo jako blizi NATO-u. Od članstva smo daleko, ali smo bliski integracijom i saradnjom. 

O Lukašenku, Radun kaže: 

-Lukašenko je učestvovao na izborima u Rusiji, njegova služba se zove KGB. On je na primer pomogao Jeljcinu da pobedi. Belorusi i Rusi su kao Crnogorci i mi. Lukašenko je hteo da balansira, ali neki krugovi mu nisu dali. On se drži etatističkog modela. On ima poseban status u Moskvi, mi ne možemo sa njim da se poredimo. Niko sa njim ne može da se poredi. Mi smo pre imali strah od Zapada kada je reč o našem odnosu sa Rusijom. Zna se da je san svakog da bude u dobrim odnosima sa Amerikom. Rešenje Kosova je u njihovim rukama. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad