17°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: tanjug

Dačić danas na Generalnoj debati IPU u Madridu

 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas će učestvovati na Generalnoj debati 143. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Madridu.

On će imati i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima parlamenata iz različitih zemalja.

Zasedanje je zvanično otvoreno sinoć, a okupiće oko hilljadu učesnika, parlamentaraca iz celog sveta.

Oni će do 30. novembra razgovarati o rešavanju ključnih problema u svetu, kao što su pandemija kovida 19, o klimatskim promenama, o širenju dezinformacija, jačanju demokratije, ali i o nasilju nad ženama.

Predsednik IPU Duarte Pačeko rekao je na skupu da je korona virus pokazao svim zemljama koliko su zavisne jedna od druge i da jedino zajedno mogu da pobede, navodeći da su za globalne probleme potrebna isto takva rešenja.

On je upozorio da pandemija korona virusa može da poveća nejednakost, siromaštvo i nezaposlenost, kao i ekonomsku krizu i ne može se, kaže, samo razgovarati o tome.

"Mi parlamentarci volimo da pričamo, ali moramo da uradimo više. Moramo da preuzmemo odgovornost i da delujemo da rešimo taj problem", rekao je on.

Pačeko je ukazao i na problem demokratije u korona krizi, koja, kako je dodao, mora da se brani svaki dan.

"Pojavile su se mnoge dezinformacije i to je dovelo do polarizacije u društvu", rekao je Pačeko i poručio da se mora obratiti pažnja na ranjive kategorije.

Prema njegovim rečima, u vreme pandemije, odnosno tokom lokdauna broj nasilja nad ženama je porastao, dok su mladi mnogo izgubili i postali ranjivi.

"Interparlamentarna unija je posvećena rešavanju ovih pitanja", rekao je on i dodao da su klimatske promene takođe jedan od važnih prioriteta.

Gostima je dobrodošlicu u Madrid poželeo Filip VI, kralj Španije, koji je rekao da su parlamenti ključni za demokratiju i pluralizam.

"Parlamenti nisu samo predstavnici, oni donose odluke i u kriznim vremenima i zbog toga je važno da se fokusiramo na debate i da govorimo o pretnjama po demokratiju", rekao je on.

Na otvaranju skupa su govorili i predsednici Kongresa i Senata koji su takođe govorili o izazovima po demokartiju u korona krizi.

Članovi će i usvojiti novu strategiju za IPU za period 2022-2026.

Nova strategija ima za cilj da ponovo fokusira IPU u oblastima u kojima može imati najveai uticaj i gde postoji hitna potreba za parlamentarnom akcijom.

Strategija identifikuje prioritete politike za narednih pet godina, a to su akcije protiv klimatskih promena, demokratija, ljudska prava i rodna ravnopravnost, mir i bezbednost, i održivi razvoj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar