23°C

Beograd

Photo: /Printscreen /yt AJB

Izvor: Novosti

PAHOR PODRŽAO "OTVORENI BALKAN"- U poseti Prištini naglasio važnost poštovanja dijaloga i Briselskog sporazuma!

Tokom  posete Prištini, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".

On je naglasio da bi Beograd i Priština međusobne probleme trebalo da rešavaju u dijalogom, odnosno da bi trebalo ispoštovati postignute sporazume u Briselu.

Pahor je istakao stav da je “Otvoreni Balkan komplementaran proces koji omogućava da se neka pitanja reše u saradnji i da se izbegnu prepreke i moguće rešavanje kompleksnih pitanja.“ i dodao da Slovenija podržava dijalog Beograda i Prištine jer se, kako je rekao, radi o procesu bitnom u širem smislu.

Takođe, upitan oko stava LJubljane za formiranje Zajednice srpskih opština, Pahor je naglasio da sporazume postignute u Briselu treba poštovati i dijalogom otklanjati prepreke za njegovo sprovođenje. Međutim, za razliku od slovenačkog predsednika, Vjosa Osmani je navela da je "Otvoreni Balkan" "prostor za širenje srpske hegemonije", dok je za nesprovođenje sporazuma iz Brisela optužila Beograd.

- Ustav je jasno rekao da to nije u skladu sa njim, kršenje Ustava bi bilo da ZSO ima izvršna prava - kazala je Osmani uz tvrdnje da je Priština ispunila 90odsto dosadašnjih sporazuma. Inače, slovenački predsednik se sastao i sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, kao i komandantom Kfora.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar