17°C

Beograd

Photo: Vlada Srbije

Izvor: HappyBSC

Joksimović sa koordinatorima klastera o ustavnim amandmanima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas sastanak sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o aktivnostima Vlade Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Razmotreno je sprovođenje reformi u oblasti klastera 1 - Osnove, pre svega tok ustavne reforme i naredni koraci u sprovođenju zakonodavstva kojim se omogućava veća nezavisnost i efikasnost pravosuđa kroz inovirani način izbora nosilaca pravosudnih funkcija, sudija i tužilaca, a koji imaju za cilj da podignu nivo nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa u interesu svih građana Srbije i jačanju pravne sigurnosti.

Istovremeno, time se u potpunosti u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljim pravnim praksama usklađujemo sa neophodnim reformama iz pristupnog procesa i preporukama iz Izveštaja Evropske komisije.

U tom smislu izraženo je i očekivanje da će u skladu sa principima nove metodologije pregovora do kraja slovenačkog predsedavanja biti otvoren najmanje jedan klaster od dva (klaster 3 - Inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost) za koje je Evropska komisija dala preporuku državama članicama u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar