14°C

Beograd

Photo: buducnostsrbijeav/INSTAGRAM/PRINTSCREEN

Izvor: informer

Bugarski stručnjak iskritikovao svoju državu zbog cene gasa, a Vučića ishvalio!(FOTO)

Dimitar Bečev, bugarski stručnjak za Rusiju, iskritikovao na Tviteru svoju državu zbog cene gasa, dok je predsednika Srbiije Aleksandra Vučića ishvalio veoma uspešnoh pregovora koje je imao sa Vladimirom Putinom. 

Podsetimo, u Beču je ocenjeno je da se dobri odnosi sa Rusijom isplate - Srbija idućih pola godine dobija gas po prijateljskoj ceni, i dodao da nakon isteka aktuelnog sporazuma o uvozu gasa, Beograd i dalje dobija ogroman popust.

"Put u Soči uvek vredi. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ovaj put na obalu Crnoj Mora dvostruko isplatio. On je, ne samo uspeo da ugrabi sunčani jesenji dan sa pogledom na snegom pokrivene kavkazke planine, već je svojoj zemlji obezbedio, prema sopstvenim rečima, "odličnu cenu" u pregovorima o isporuci gasa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom", pišu mediji. 

Standard prenosi da je još zadovoljniji bio šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je govorio o istorijskom dogovoru koji je pošao za rukom predsedniku Srbije.

"Srbija se zahvaljuje prijateljskoj i bratskoj Rusiji na brizi o srpskim nacionalnim interesima i spremnosti da pomogne u trenutku kada je čitav svet konfrontiran energetskom krizom", dodao je on.

List navodi da pohvale u ovom konkretnom slučaju nikako nisu preterane.

"Rusija je Srbiji odobrila, nakon isteka aktuelnog ugovora, ogroman popust - Beograd će za 1.000 kubnih metara plaćati 270 dolara. Poređenja radi na berzi su cene u Evropi već iznad 1.000 dolara za uporedive količine gasa. Time Srbija u Evropi, nakon Belorusije, dobija drugu najnižu cenu gasa", kažu mediji. Navodi se da je jedino negativno što to važi, trenutno, samo za pola godine.

Takođe  smatra se da ovaj dogovor može biti smatran Putinovim poklonom Vučiću pred izbore, pošto je šef ruske države izneo lične simpatije prema predsedniku Srbije, kojeg je pohvalio za odlične rusko-srpske odnose.

U prošloj godini je Srbija od Gasproma kupila "samo" 1,35 milijardi kubnih metara, a, prema podacima koncerna, u perspektivi planirano je udvostručenje količine.

To je, konstatuje se više nego dovoljno za zimu, pošto Srbija u grejnoj sezoni dnevno troši oko 13 miliona kubih metara gasa, a u maju i junu potrošiće još jednom četiri do pet miliona kubnih metara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar