24°C

Beograd

Photo: buducnostsrbijeav/INSTAGRAM/PRINTSCREEN

Izvor: ALO

Vučić stigao u Kragujevac: NAŠA DECA MOGU DA RADE U ODLIČNIM USLOVIMA (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Srbiji, u Državnom data centru u Kragujevcu.

On je prilikom obilaska razgovarao sa zaposlenima i studentima koji će nakon završenog fakulteta upravo ovde nastaviti i da rade.

- Vi nakon školovanja imate već obezbeđen posao, što je odlično - konstatovao je Vučić.

Predsednik je od studenata dobio i poklon, a potom sa američkim ambasadorom Godfrijem zaigrao i stoni fudbal.

Događaju prisustuvju i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

Kako je saopšteno, platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Zahvaljujući toj platformi, kako se navodi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj istraživačke i inovativne zajednice.

Obraćanje Mihaila Jovanovića

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović rekao je da danas sa radošću ispunjavamo još jedan korak iz programa Srbija 2025.

- U pitanju je superkompjuter najboljih performansi. Primer koji pokazuje kako se Srbija razvija može se videti ovde danas. Srbija je sada drugačija zemlja u odnosu na pre nekoliko godina. Godine 2017. digitalizacija je postala jedan od prioriteta tadašnje vlade, i mnogi su se tome podsmevali, a danas svi shvataju koliko je to važno za privredu i sve nas - rekao je Jovanović.

On je potom dodao da su se mnogi podsmevali i kada je počela gradnja Data centra, ali su prestali da se smeju kada je izgrađen za samo godinu i pet meseci.

- Ovakav Data centar ne postoji u regionu. Naša Vlada je takođe donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, čime smo postali jedna od samo 26 zemalja u svetu - rekao je Jovanović, i nabrojao sve prednosti novog superkompjutera.

Direktor Kancelarije za IT je objasnio da će mnogi naučni parkovi, univerziteti i obrazovne ustanove, kao i zdravstveni sistem imati velike koristi od Data centra.

Obraćanje predsednika Vučića

-  Deo naše dece, koji bi išli u Beograd, a nažalost mnogi i u beli svet, imaće priliku da ostanu u Kragujevcu i da rade pod najboljim mogućim uslovima. Osim što smo ušli u tih 26 zemalja koja ima platformu za VI, jedna smo od retkih zemalja koja ima i institut za VI. I to otvara neslućene mogućnosti - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da smo izgubili stotine hiljada ljudi od početka devedesetih, i da je ovo prvi put da imamo ljude koji se vraćaju iz SAD i drugih zemalja u Srbiju.

 Vi imate ljude iz Nvidie koji se vraćaju u Srbiju. A za ljude je važno da znaju da je Nvidia jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti. Danas kada sam video koliki je taj superkompjuter, to je prosto da se uplašite - ističe Vučić.

On je rekao da će država za 50 odsto uvećati platu ljudima koji rade na veštačkoj inteligenciji.

- Ja nisam neki veliki stručnjak, ali sam razumeo nešto. Koncentrisaću se ne na startapove, već na onome što znači život za ljude u Srbiji. Na zdravlje. Evo primera. UAE ima dva superkompjutera, i nije im dovoljno. Mi imamo jedan, prvi u regionu. I videćemo da nastavimo da ulažemo. "Daca", robot, nam je danas govorila ovde o bolestima. Mi smo u stanju da sve primimo iz naših zdravstvenih centara, sve snimke sa mamografa, sve rendgenske snimke i da ih obradimo milion u jednom danu - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da pravimo institut za sekvenciranje genoma, gde se mogu raditi analize svakoga od nas i utvrditi ko je sklon kojim bolestima.

- Sve to kada uradite, na takav način, procena je da se produžuje život za 10 ili 15 godina. To su sjajne stvari. Milion stvari je počinjalo u Šumadiji, pa evo i ovaj superkompjuter.

Obraćanje ambasadora SAD

Godrfi se na samom početku zahvalio Srbiji i svim njenim čelnicima što danas ima priliku da otvori ovako moderni centar za veštačku inteligenciju u Srbiji.

Ambasador SAD Entoni Gotfri istakao je da je ovaj državni data centar najmoderniji centar u regionu, kao i da je ovo veliki korak za IT sektor u Srbiji.

- Super kompjuterima se menja svet, i tome će Srbija informatički napredovati. Čestitam Vučići i Brnabić koji su privukli investicije i povećali interesovanje za ovu oblast - rekao je Gotfri.

- Neću komentarisati odluku Srbije da na ovom projektu sarađuju sa nama. Samo ću reći da sam presrećan i želim da čestitam predsednici Vlade Srbije i predsedniku Srbije što će Srbija od sada privlačiti i IT investitore u zemlju - rekao je ambasador SAD-a u Srbiji i dodaje:

- Neke od najvažnijih kompanija već rade u Srbiji, i tako će se nastaviti. Želeo bih da se zahvalim Srbiji na stalnoj podršci Americi. Mi bez Vladine podrške ovde ne bi mogli da radimo. Zato predviđamo da ćemo imati još više saradnje i zajedničkih razvoja, jer samo zajedno možemo stvoriti bolje uslove za građane obe naše zemlje - rekao je Godfri i čestitao svima još jednom.

Događaju prisustuvju i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi u Kragujevac do 2025. godine trebalo da se uloži milijardu evra, čime će taj grad postati gravitacioni centar centralne Srbije i Šumadije.

Vučić je najavio da će uskoro doći u Kragujevac ,kako bi predočio ceo plan za razvoj tog grada i Šumadije, navodeći da ima mnogo ideja i da će građani biti zadoovljni.

On je rekao da će u obilaznicu oko Kragujevca biti uloženo minimalno 155 do 200 miliona evra, čime će taj grad biti spojen sa koridorima 10 i 11, sa Čačkom i sa Kraljevom.

Naveo je da će za kanalizaciju i prečistače otpadnih voda biti izdvojeno 308 miliona evra, i da je to šuština zaštite životne sredine u koju nije ulagano 70 godina.

Rekao je da je to već preko 500 miliona evra, a ako se bude radila TE-TO (Termoelektrana-toplana) za koju je procena 250 miliona evra, to će sa Data centrom od 55 miliona evra dostići 800 miliona evra.

Vučić je rekao i da predstoji analiza rada "Zastava oružja", kao i svega drugog što će se raditi u budućnosti.

"Biće milijarda za Kragujevac do 2025. godine. To su ulaganja kakva nikada nisu imali, a neće imati problema ni sa zagađenjem", ukazao je Vučić.

"Kada raširite tu mrežu nema ko neće videti boljitak u Kragujevcu. Kragujevac će uz Čačak postati gravitacioni centar centralne Srbije kao što je Niš za jug i jugoistok Srbije", naveo je Vučić.

On je rekao da su to dobre vesti, kao i da tome treba dodati železnicu, autoput Karađorđe, kao i druge stvari koje će dobiti Šumadija i Šumadijski okrug.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar