19°C

Beograd

Photo: kosovo on line

Izvor: tanjug

Kurti danas u Briselu: DIJALOG VUČIĆA I KURTIJA NEIZVESTAN

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas će prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju u pridruživanje EU i tzv. Kosova, u Briselu, što je prilika da se sa posrednicima EU još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištne na visokom političkom nivou do kraja godine.

Aljbin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučicem mogao da se održi upravo u drugoj nedelji decembra, uz ocenu da su posrednici EU ti koji treba da "procene da li će poslati pozivnice".

Prethodno je predsednik Srbije naglasio je da Beograd "traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama".

Na pitanje Tanjuga da li se "pozivnice spremaju", iz krugova bliskih Žosepu Borelju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčku odgovaraju da je "još rano za bilo kakvu najavu" i da ima još "pune dve nedelje" do početka prazničnih odmora u EU.

Borelj je u više navrata je pozivao Vučića i Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon poseta Beogradu i Prištini, Lajčak nije zvanično iznosio detalje oko mogućosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dve strane.

Od ranije je poznat stav Lajčaka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u poslednje dve runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vućića i Kurtija sredniom juna i jula zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralo suprotnim pozicijama, a jedni dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, prema oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar