Izvor: tanjug
07.12.2021 u 16:09
0

Borelj izneo uslov Kurtiju: U obavezi ste da primenite Sporazum o ZSO

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je poručio danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je vlada u Prištini u obavezi da primeni Sporazum o Zajednici srpskih opština.

– Izvinite premijeru (Kurtiju) ali moramo da nastavimo da tražimo da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština – izjavio je Borelj na pres konferenciji u Briselu i tako reagovao na Kurtijev odgovor na pitanje novinara.

Kurti je pre toga, na pitanje Tanjuga da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da „Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu“.

Kurti navodi i da 2015. godina, kada je objavljena odluka suda, niko od Srba na KiM nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.

– Vreme je da imamo dijalog od koga će građani jedini imati koristi, a ne političari – poručio je Kurti i dodao da je neophodan, kako je rekao, „demokratski karakter dijaloga“, odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rešenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.

Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata rekao da zato veruje da buduća poglavlja ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.

Istovremeno, Aljbin Kurti poručio je danas u Briselu da uslovi Evropske unije moraju biti pravedni za Kosovo, kako bi ono krenulo ka evropskom putu, prenela je Koha. Kurti je podsetio da je pre tri godine Evropska komisija preporučila liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, ali da to do danas nije sprovedeno.

– Uslovi EU moraju biti pravedni, put Kosova mora biti kratak ka evropskoj civilizaciji. Već su prošle tri godine i četiri meseca od kako je Evropska komisija preporučila viznu liberalizaciju, ali građani nastavljaju da prolaze kroz ovaj vizni režim – rekao je Kurti.

Borelj: „Nismo ovde da radimo vaš posao“

Borelj je, takođe  na pitanje novinara Tanjuga, da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primeni briselskih sporazuma, uključujući i ZSO, rekao da očekuje punu primenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku poručio je posle današnjeg sastanka sa kosovskim premijerom i delegacijom Vlade tzv. Kosova za stabilizaciju i pridruživanje da “EU ne može da radi posao Kosova”, tražeći pritom angažman u dijalogu sa Beogradom, a istakao je obavezu sprovođenja svih do sada postignutih sporazuma, prenosi Gazeta ekspres.

Borelj je na konferenciji za novinare rekao da oni mere napredak Kosova i Metohije i dodao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje temelj i vodilja južne srpske pokrajine ka evropskom putu.

– Zadovoljstvo nam je što održavamo ovaj sastanak o stabilizaciji i pridruživanju. Često se viđam sa gospodinom premijerom. Ne onoliko često koliko bih želeo, ali razgovaramo i telefonom. Međutim, ovaj sastanak sa komesarom Varheljijem bio je veoma dobra prilika da se usredsredimo na bilateralnu agendu EU-Kosovo. Mi smo ovde, merimo napredak koji je napravljen, jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje temelj ili centar ove saradnje, on je vaš putokaz ka evropskom putu i ​​stvara mnoge mogućnosti – rekao je Borelj.

On je istakao da je želja EU da se Kurtijeva Vlada  fokusira na vladavinu prava, ljude i poručio da žele više napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– Svakako, mi nismo ovde da radimo vaš posao. Ostajemo odlučni da nastavimo sa naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i želimo da vidimo više napretka u tom pogledu  – rekao je evropski šef diplomatije.

Borelj je naglasio da su ohrabrili Prištinu da se fokusira na dijalog sa Beogradom i da se konstruktivno angažuje u tom pogledu.

– Ohrabrili smo Kosovo da nastavi ovim putem i zadrži fokus na pregovorima sa Srbijom, da se konstruktivno angažuje u dijalogu koji vodi EU, bez ikakve selektivne posvećenosti. Kosovo i Srbija imaju mnogo posla u tom pogledu jer status kvo nije od koristi ni za jednu stranu – kaže Borelj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter